Ziektekostenpremies stijgen fors
Een drastische stijging van de premies voor ziektekosten ligt in het verschiet. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) schat dat deze door het nieuwe financieringsstelsel komende jaren met 20 procent zullen stijgen. Vakcentrale FNV wijst intussen de plannen voor een algemene zorgverzekering af.
In de ogen van de vakbeweging heeft het kabinet te weinig geld uitgetrokken om iedereen die door de wijziging in het ziektekostenstelsel meer premie gaat betalen, te compenseren.
Het draagvlak voor het invoeren van een basisverzekering voor zowel particulier als ziekenfondsverzekerden wordt hierdoor volgens de FNV onderuitgehaald. „Ons vertrouwen heeft een deuk opgelopen”, aldus beleidsadviseur ziektekostenverzekeringen H. van der Velden van de FNV gisteren.
In een advies heeft de Sociaal-Economische Raad (SER), waarin vakbeweging en ondernemersorganisaties zijn vertegenwoordigd, zich vorig jaar geschaard achter een algemene ziektekostenverzekering. Voorwaarde was wel dat de mensen die door de overstap meer premie moeten gaan betalen, daarvoor zouden worden gecompenseerd.
„In 2003 zien we al dat niemand voor de verhoging van de ziekenfondspremie met 84 euro wordt gecompenseerd. Daarmee loopt het vertrouwen direct een deuk op. Het wekt in ieder geval niet de indruk dat dit kabinet van plan is hogere premies te compenseren”, stelt Van der Velden.
Volgens Van der Velden dreigen vooral de middeninkomens door het nieuwe ziektekostenstelsel meer premie te gaan betalen. In plaats van naar het netto-inkomen te kijken, wordt straks naar het bruto-inkomen gekeken bij het toekennen van de heffingskorting. Hierdoor komen minder mensen in aanmerking voor zorgsubsidie.
„Voor de hele operatie heeft het kabinet 1,5 miljard euro uitgetrokken. Dat is duidelijk te weinig om alle ziekenfondsverzekerden te compenseren”, meent Van der Velden. „De zorgsubsidies zullen over het algemeen voor ziekenfondsverzekerden met lagere inkomens nog net afdoende zijn.”
Huishoudens met kinderen blijven waarschijnlijk evenveel premie betalen, maar tweepersoonshuishoudens zullen snel de ziektekosten met honderden euro’s op jaarbasis zien stijgen. „Het beleid zal vooral slecht uitpakken voor de zogeheten anderhalfverdieners”, stelt Van der Velden.
Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de brancheorganisatie van ziektekostenverzekeraars, waarschuwt dat de premie voor ziektekosten de komende jaren zelfs met „dubbele cijfers” zal stijgen. Dat zegt ZN-directeur M. Bontje in een gesprek met Het Financieele Dagblad. Bontje reageert daarmee op de beleidswijziging die minister Bomhoff van Volksgezondheid eerder deze week aankondigde. Bomhoff wil af van het huidige financieringssysteem in de gezondheidszorg, waarbij er jaarlijks een plafond in de uitgaven zit. Verder wil hij schrappen in regelgeving die het wegwerken van wachtlijsten belemmert.
Dat zal volgens Bontje tot verhoging van de premie leiden. Hij verwacht dat de premie volgend jaar gemiddeld met meer dan 10 procent zal stijgen. Als de plannen van Bomhoff werkelijkheid worden, voorziet hij nog eens een stijging van meer dan 10 procent. „Wij zullen die verhoging verdedigen, want we leveren ook veel meer zorg.”
Minister van Financiën Hoogervorst is fel tegen premieverhoging. Gisteren nog zei hij dat het zorgbudget volgend jaar met 3,5 procent mag stijgen. Meer zit er volgens hem niet in. De sector moet overschrijdingen zelf opvangen.