Barak: Israël kan pas weg van Westoever als het raketschild heeft
JERUZALEM (AP) - De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak zegt dat Israël zich pas van de Westoever kan terugtrekken als het een verdedigingssysteem tegen raketten heeft geïnstalleerd. Dat heeft een vertrouweling van Barak, die anoniem wil blijven, woensdag gezegd. Volgens militaire deskundigen kan het tweeënhalf tot zeven jaar duren voor zo’n systeem is ontwikkeld.
Militante Palestijnen in de Gazastrook hebben de afgelopen zeven jaar tienduizenden Qassamraketten afgeschoten op Zuid-Israël. Omdat daar weinig mensen wonen en omdat de raketten niet erg precies zijn, kwamen daarbij slechts twaalf Israëliërs om het leven. Als er raketten vanaf de Westoever worden afgeschoten kunnen ze Israëlische bevolkingscentra treffen. Sinds Hamas in juni de Gazastrook veroverde op de Fatahpartij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas wordt in Israël gewaarschuwd voor het gevaar dat Hamas zich ook meester maakt van de Westoever.De enige verdediging die Israël nu tegen Qassamraketten heeft is een waarschuwingssysteem dat de bevolking enkele seconden voor een inslag alarmeert. Het staatswapenconcern Rafael ontwikkelt een systeem dat Qassams en de verder reikende Katjoesjaraketten die vorig jaar tijdens de oorlog in Libanon op Israël werden afgevuurd, moet onderscheppen. Volgens Shlomo Bron, medewerker van het Instituut voor Nationaal Veiligheidsonderzoek, zal het zes tot zeven jaar duren voor zo’n systeem klaar is. De eis van Barak is dus heel problematisch, zei hij, omdat een overeenkomst met de Palestijnen erdoor op de lange baan zou worden geschoven.
Parlementslid Ephraim Sneh, die in zijn vroegere functie van onderminister van defensie voor de ontwikkeling van het afweersysteem verantwoordelijk was, zei dat het al over tweeënhalf jaar gereed kan zijn. Volgens hem zullen de onderhandelingen over, en uitvoering van een definitief vredesakkoord met de Palestijnen minstens zeven jaar in beslag nemen.
Israël ontwikkelt ook een Arrowverdedingssysteem tegen raketten voor de langere afstand waarover Syrië en Iran beschikken.