Buitenland

Nieuw geval van MKZ bevestigd

LONDEN - In Engeland is dinsdagmorgen een nieuwe besmetting van mond-en-klauwzeer vastgesteld in hetzelfde gebied als de oorspronkelijke uitbraak van vrijdag.

Redactie economie
7 August 2007 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

Volgens de Britse televisiezender SkyNews bestaat er inmiddels ook de verdenking van een derde geval in de buurt. De hoop van tienduizenden Britse boeren dat de MKZ-uitbraak in Engeland beperkt zou blijven tot een enkele boerderij is daarmee definitief de grond in geboord.De Britse minister van Landbouw bevestigde het tweede geval van MKZ dinsdagmorgen. Het hoofd van de Britse veterinaire dienst had maandagavond al bekendgemaakt dat er vermoedelijk een tweede besmetting was.

Beide nieuwe gevallen liggen binnen de ruitvormige veiligheidszone van 3 kilometer lang die rond de eerste besmettingshaard en het laboratoriumcomplex Pirbright is ingesteld. Daaromheen ligt nog een surveillancezone van 10 kilometer. Al het vee binnen 3 kilometer rond de eerste besmettingshaard was al afgemaakt.

Deskundigen denken dat de uitbraak van het virus hoogstwaarschijnlijk te herleiden is tot het laboratoriumcomplex waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een MKZ-vaccin. De uitslag van een specifiek onderzoek hiernaar wordt later vandaag verwacht.

Onderzoekers kijken onder meer of recente overstromingen ertoe hebben bijgedragen dat het virus uit een van de twee laboratoria kon ontsnappen. Mogelijk is vervuild water niet goed afgevoerd en kwam het na de hevige regenval in het oppervlaktewater terecht.

De Britse regering belegde maandag een spoedberaad om te voorkomen dat een uitbarsting van MKZ in een crisis uitmondt. In 2001 werd Groot-Brittannië getroffen door een MKZ-crisis waardoor 7 miljoen stuks vee moesten worden afgemaakt.

De Britse regering heeft geen besluit genomen over het eventueel vaccineren van runderen, maar heeft inmiddels wel 300.000 vaccinaties besteld. De mogelijke besmettingsbron is daarmee opvallend genoeg ook de sleutel tot het beschermen van honderdduizenden koeien.

Wereldwijd hebben autoriteiten strenge voorzorgsmaatregelen genomen. In Groot-Brittannië is het vervoer van koeien, varkens, schapen en geiten verboden.

Ook in Nederland geldt sinds zaterdag een vervoersverbod voor vee. Versoepelingen van het verbod laten nog even op zich wachten, zo bleek maandag na afloop van een overleg tussen minister Verburg van Landbouw en de sector op het ministerie in Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer