Buitenland

Spanningen na verkiezingsuitslag Libanon

BEIROET - De stembusuitslag van de tussentijdse verkiezingen voor de leeggevallen parlementszetels van twee vermoorde anti-Syrische politici, zondag, zorgt in Libanon voor beroering. De nipte overwinning van de pro-Syrische kandidaat Camille Khoury in de regio Metn werd door kranten maandag weggezet als „een valse overwinning” en „een gestolen parlementszetel.”

Arthur Blok
7 August 2007 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

Oud-president Amine Gemayel verloor de race voor de parlementszetel in het Metngebergte, waar veel christenen wonen, met slechts 500 stemmen verschil. De uitslag van de nek-aan-nekrace roept in het kamp van Gemayel grote vragen op. Met name de uitslag in de wijk Burj Hammud staat ter discussie. Vanuit deze buitenwijk van Beiroet, vooral bewoond door Armeniërs, druppelden zondagavond de vreemdste berichten naar buiten.Toen verschillende burgers zich bij het stembureau meldden, kregen zij te horen dat ze al een stem hadden uitgebracht. Ook circuleerden er berichten dat overledenen en mensen die al jaren in het buitenland wonen, toch hadden gestemd. Gemayel kondigde maandag gelijk aan een klacht in te dienen. De oud-president eist dat de uitslag van Burj Hammud niet wordt meegeteld en dat men daar opnieuw naar de stembus gaat. Aoun voelt hier niets voor. Door Gemayel wordt aan de rechtsgeldigheid van tussen de 160 en de 600 in de wijk uitgebrachte stemmen getwijfeld.

De verkiezingsuitslag in Metn en de klacht van Gemayel waren maandag het gesprek van de dag. In de regio, ten noorden van Beiroet, was de spanning de afgelopen 24 uur om te snijden. De opkomst was met ruim 50 procent van de grofweg 165.000 stemgerechtigden dan ook on-Libanees hoog.

Afgezien van de ongeregeldheden in Burj Hammud heeft de overwinning van de kandidaat van Aoun een ander bijsmaakje. Meer dan driekwart van de maronieten, een belangrijke groep christenen in Libanon, zou zondag voor Gemayel hebben gestemd. En dat terwijl Aoun geen gelegenheid voorbij laat gaan om te benadrukken dat hij de populairste is onder de Libanese christenen.

Ondanks de controversiële uitslag en de emoties waren er nauwelijks meldingen van geweld. In een paar wijken gingen voor- en tegenstanders van Aoun met elkaar op de vuist. Maar dat is eerder regel dan uitzondering bij de Libanese verkiezingen.

Bij de tussentijdse verkiezingen in West-Beiroet, waar een vervanger werd gekozen voor de op 13 juni vermoorde soenniet Walid Eido, won de kandidaat van de anti-Syrische coalitie wel met een absolute meerderheid. Zoals verwacht won kandidaat Mohammed al-Amin Itani met meer dan driekwart van de stemmen. De overwinning van de soennitische kandidaat van het regerende anti-Syrische kamp lag voor de hand. Deze coalitie onder leiding van premier Fuad Siniora is razend populair onder de soennitische moslims, die voornamelijk in West-Beiroet wonen.

Een kleine 36 procent van de ruim 140.000 geregistreerde stemgerechtigden bracht hier een stem uit. De overwinning van Itani werd zeer uitbundig gevierd. Maandagmiddag reden nog steeds tientallen toeterende auto’s met vlaggen en schreeuwende mensen door de straten van Beiroet.

Het anti-Syrische blok in het parlement heeft ondanks het verlies van een zetel echter nog steeds een tweederdemeerderheid. Maar met de uitslag van zondag is het land in een nog diepere crisis geraakt.

Zowel de regerende anti-Syrische coalitie als de pro-Syrische oppositie claimt al maanden dat zij de wil van de meerderheid van de Libanezen vertegenwoordigt. Met de nipte overwinning van de oppositie in de Metn is deze verdeeldheid alleen maar nog groter geworden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer