Protest overlevenden Holocaust
JERUZALEM (AP) - Overlevenden van de Holocaust hebben zondag voor het Israëlische parlementsgebouw gedemonstreerd uit protest tegen het voorstel van de regering hun maandelijkse toelage te verhogen met 15 euro.
Het schamele bedrag verandert niets aan de soms schrijnende armoede onder de 240.000 nog levende Israëliërs die de nazigruwelen hebben overleefd, zeggen de betogers. Ze vinden het aanbod een regelrechte belediging.De ongeveer 500 demonstranten hielden borden op met teksten zoals: ”De Holocaust is er nog” en ”Vergeef het ons dat we het hebben overleefd”.
Vorige week maakte premier Ehud Olmert bekend dat zijn regering „een wantoestand die al zestig jaar duurt” zou rechtzetten, doelend op het feit dat Holocaustoverlevenden buiten Israël hogere uitkeringen ontvangen dan in het land dat vaak zegt zijn bestaansrecht aan de Jodenvervolging te ontlenen. Hij beloofde dat vanaf volgend jaar een bedrag van 120 miljoen sjekel (20 miljoen euro) wordt uitgetrokken voor de 120.000 arme Holocaustoverlevenden, die ongeveer de helft uitmaken van de totale groep vergrijzende Holocaustoverlevenden in Israël. Dat komt neer op 83 sjekel per overlevende, oftewel een luttele 15 euro.
Dat is niet genoeg om voedsel en medicijnen van te kopen, zegt Gal Rotem van het Welzijnsfonds voor Holocaustoverlevenden. Veel behoeftige overlevenden hebben nauwelijks geld om hun medische en psychische problemen naar behoren te laten behandelen, en sommigen kunnen zelfs amper eten kopen. Op Israel TV kwam vorige week een 85-jarige Holocaustoverlevende aan het woord die zei dat het enige vlees dat hij zich kon veroorloven kippenslachtafval was.
„Ik wil dat de regering hen in vrede en waardigheid laat sterven”, zegt de 82-jarige Josef Charney, die als 17-jarige jongen vanuit het getto in Warschau per trein naar het vernietigingskamp Treblinka werd gebracht. Hijzelf heeft de toelage niet nodig, maar hij demonstreert voor al de overlevenden die zelf niet in staat zijn hun onvrede duidelijk te maken.
De vijftien euro komt bovenop de maandelijkse toelage die slachtoffers van de holocaust nu ontvangen, omgerekend 355 euro per maand.
Olmert erkende zondag tijdens zijn wekelijkse kabinetsoverleg dat de kwestie gevoelig en pijnlijk is. Hij beloofde dat hij en de verantwoordelijke ministers woensdag met de belangengroeperingen om de tafel gaan zitten om ’de beste, eerlijkste en meest rechtvaardige oplossing’ te vinden.
Rotem heeft er echter niet al te veel vertrouwen in. ’Het geeft geen goed gevoel dat holocaust-overlevenden de straat op moeten gaan om aan Olmert te laten zien dat ze nog leven en hulp nodig hebben’, zegt zij.