Pincode hoort gewoon tussen de oren te zitten
Het toppunt van vakantieleed is een ander verhaal, maar verlies van een bankpas of creditcard in een zonnige streek brengt de nodige sores met zich mee. Al was het alleen maar vanwege het onthouden van weer een nieuwe pincode, de zoveelste.
Manieren om een pinpas of kredietkaart snel te blokkeren, zijn inmiddels wel bekend. Elke bank kent alarmnummers. Een enkel belletje en geen onverlaat kan aan andermans centen komen. Een geruststellende gedachte na de eerste paniek over het verlies van waardevolle plastic kaartjes.Aanvragen van een nieuwe kaart levert doorgaans ook geen problemen op. In veel gevallen moet bij verlies van een creditcard eveneens een nieuwe bankpas worden aangevraagd. Mét bijbehorende -nieuwe- pincodes. Lastig, want de oude cijfercombinaties zaten er net lekker in. En niemand zit te wachten op de bekende supermarktstress: geen contant geld in de portemonnee en bij de kassa een viercijferige pincode die maar niet wil komen bovendrijven.
Er zijn manieren genoeg om een pincode toch achter de hand te hebben. Lang niet elke consument volgt het advies op dat in de brief met de nieuwe code staat vermeld: leer deze cijferreeks uit uw hoofd en vernietig dit papier. Met één nummercombinatie zou dit nog wel gaan, maar ook de tankpas, de mobiele telefoon en wie weet wat nog meer reageren slechts op hun eigen unieke getallencombinatie.
Het even klassieke als foute voorbeeld is het noteren van de pincode op de achterkant van de pas, niet zelden in groot formaat zodat de combinatie ook zonder leesbril te zien is. Variant twee bestaat uit losse briefjes in de portemonnee. Iets slimmer -maar nog steeds net zo onverstandig- is het versleutelen van de code in een telefoonnummer (de pincode bestaat áltijd uit de laatste vier cijfers) of in een opgeschreven geldbedrag (25,56 euro).
Het pincodeonthoudprobleem is op internetfora een dankbaar gespreksonderwerp. De mobiele telefoon blijkt populair te zijn als opslagmedium voor cijfercombinaties. „Ik heb al een aantal codes in mijn mobiel staan onder synoniemnamen, maar mijn fantasie raakt op. Wie heeft er een handige tip voor mij?” schrijft ene Marleen op huishoudplaza.nl. Niet doen, reageert PePo. „Mijn vrouw werkt bij een bank en daar waarschuwen ze voor deze methode.”
Ooit gaf de Postbank zogeheten memocards uit, waarbij de gebruiker slechts één woord van vier letters hoefde te onthouden om vervolgens daarmee drie verschillende codes te kunnen oproepen. Navraag bij de Postbank leert dat dit geheugensteuntje niet meer wordt verstrekt. „Voor mensen die de pincodes helemaal niet kunnen onthouden, bestaat de mogelijkheid om bij geldopname een pinontheffing te krijgen”, aldus woordvoerster Cindy Penders. Vaak gaat het om ouderen. Legitimatie is in die gevallen verplicht.
Onthouden, is de boodschap van ABN AMRO. „Aan andere manieren, zoals opschrijven, zijn toch te veel risico’s verbonden”, vindt woordvoerster Jacqueline Rutten. De bank probeert het zijn klanten wel zo gemakkelijk mogelijk te maken. Pincodes van zowel bankpassen als creditcards kunnen worden gewijzigd. „Dan kan iemand de geboortedatum van z’n moeder kiezen.” Nieuwe klanten mogen hun eigen code uitzoeken.
Bij de Rabobank is het mogelijk om de pincode van de creditcard bij een geldautomaat te wijzigen. „Onze klanten kunnen dan bijvoorbeeld dezelfde code kiezen als voor hun bankpas”, legt woordvoerder Jan-Willem ter Avest uit.
Moraal van dit verhaal: een collectieve geheugentraining biedt wellicht soelaas. Pincodes horen gewoon tussen de oren te zitten.