Russische vlag op Noordpool
MOSKOU (AP) - Een Russische expeditie heeft donderdag vanuit een kleine onderzeeër een titanium capsule met daarin de Russische vlag geplaatst op de bodem van de Noordelijke IJszee, op 4200 meter diepte. Dat heeft het Russische persbureau ITAR-Tass gemeld.
Twee mini-onderzeeërs keerden ’s middags terug na een ruim acht uur durende afdaling die niet zonder gevaar was. Het was de eerste keer dat mensen de zeebodem van de Noordelijke IJszee bereikten.De bodem onder de Noordelijke IJszee is aantrekkelijk door zijn mogelijke rijkdom aan grondstoffen, zoals olie en gas. Door het smelten van het ijs als gevolg van klimaatverandering worden deze stoffen steeds makkelijker bereikbaar.
Rusland, de Verenigde Staten, Canada en andere landen wier kusten aan de Noordelijke IJszee grenzen, betwisten elkaar de bodemschatten van de Noordpool. De Amerikaanse regering verwierp donderdag dan ook de claim van Rusland op een deel -ruim 1,2 miljoen vierkante kilometer- van de Noordpool. Een zegsman van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei niet onder de indruk van de actie te zijn. „Het planten van de vlag heeft geen enkele invloed op de claim van de Russen”, zei hij. Ook andere landen verwierpen de Russische claim.
„Het was lastig, maar fantastisch daar beneden”, zei de 68-jarige expeditieleider Artoer Tsjilingarov toen hij zich weer veilig aan boord van het onderzoeksschip Akademik Fjodorov bevond. Hij voegde eraan toe: „Als iemand er over honderd of duizend jaar komt, ziet hij onze Russische vlag.”
De grootste uitdaging was volgens expeditieleden het terugvinden van het wak in het anderhalve meter dikke poolijs, voordat hun zuurstof opraakte. ITAR-Tass meldde dat ook Michael McDowell, een Australische poolreiziger, en Frederik Paulsen, een Zweedse miljonair en sponsor van het project, deelnamen aan de expeditie als bemanningsleden van een van de onderzeeërs.
Moskou maakt al sinds de tijd van de bolsjewieken aanspraak op een deel van de Noordpool. De Verenigde Naties verwierpen in 2002 een dergelijke claim vanwege gebrek aan bewijs, maar Rusland dient in 2009 een nieuwe claim in.