Zorgsector krijgt er geen geld bij
De zorgsector krijgt er niet nog meer geld bij dan reeds is vastgesteld. Lukt het de sector niet binnen het budget te blijven, dan moet zij de overschrijdingen zelf oplossen. Dat zei minister Hoogervorst van Financiën dinsdag in de Tweede Kamer.
De Kamer had de bewindsman om opheldering gevraagd omdat minister Bomhoff van Volksgezondheid had gesuggereerd dat er geen plafond meer zit in het budget voor de zorg. Ziekenhuizen mogen van hem meer operaties uitvoeren dan momenteel het geval is, om op die manier de wachtlijsten aan te pakken. Belemmerende regelgeving mogen ze daarbij terzijde schuiven.
Hoogervorst juicht de initiatieven van Bomhoff om het zorgsysteem doelmatiger te maken toe. „Maar als de minister van Volksgezondheid ziet aankomen dat de uitgaven over de budgettaire lijn gaan, dan moet hij die overschrijdingen indammen”, aldus Hoogervorst. Hij wees erop dat de zorg de komende vier jaar 9 miljard euro erbij krijgt, een stijging van 15 procent. Dat is meer dan andere sectoren.
Hoogervorst vindt bij overschrijdingen een verdere verhoging van de premies geen optie. „Er is al sprake van hogere zorgpremies.” Hoogervorst denkt eerder aan een ander, beperkter ziekenfondspakket of aan nog meer doelmatigheid in ziekenhuizen.
Bomhoff zelf wilde niet ingaan op een mogelijke stijging van de kosten voor de zorg. „Dat is een hypothetische veronderstelling. Als het zover is, dan gaan we erover praten.”
Bomhoffs voorganger Borst had ook regelmatig met tegenvallers te maken, maar zij had het geluk dat daar grote meevallers tegenover stonden, met name in de sociale zekerheid. Nu de werkloosheid alleen maar oploopt en er juist meer uitkeringen worden verstrekt, is die ontsnappingsroute afgesloten.
Alle fracties in de Kamer staan positief tegenover de plannen van Bomhoff. Tegelijkertijd zijn zij kritisch en ongerust over de betaling ervan. „Het recht op zorg is toch niks waard als tegelijk het pakket wordt verkleind of de premies omhooggaan?” zei kamerlid Vendrik van GroenLinks. Kant (SP) was eerst blij, maar vreest dat straks op andere onderdelen, zoals de verpleeghuizen, moet worden bezuinigd.
Bomhoff wees erop dat het strategisch akkoord meldt dat het ziekenfondspakket in 2005 vrijwel identiek zal zijn aan het huidige. Het gaat er volgens hem nu vooral om dat „niemand meer zenuwachtig hoeft te zijn dat de dokter in december op vakantie gaat. Dit kabinet stapt af van het idee van paniekvoetbal.”
Volgens de minister valt van tevoren nooit een exacte raming te maken van wat de zorg op lange termijn kost. „Natuurlijk proberen we binnen de kaders te blijven. Maar uiteindelijk gaan de uitgaven toch wel omhoog.”
De belangrijkste belangenorganisaties in de gezondheidszorg zijn in elk geval blij met het initiatief van minister Bomhoff. Ze denken efficiënter te kunnen gaan werken en vermoeden dat de burger best meer wil gaan betalen, mits hij er ook maar meer diensten voor terug ontvangt.