EU-voorzitter vol vertrouwen over EU-verdrag
BRUSSEL (ANP) – EU-voorzitter Portugal is vol vertrouwen dat de EU-leiders op 18 oktober in Lissabon een nieuw EU-verdrag kunnen ondertekenen. Er zijn nog specifieke Poolse wensen, maar die zullen allereerst op technisch niveau besproken worden.
Dat zei de Portugese minister van Buitenlandse Zaken Luis Amado maandag na het formele begin van de laatste ronde van technische en juridische besprekingen over een nieuw EU-verdrag.„Ik heb geen twijfels gehoord", zei Amado over de officiële aftrap op basis van de politieke afspraken van de EU-top van vorige maand.
„Ik zeg niet dat alles heel soepel zal verlopen, maar totdat we zijn begonnen met de technische gesprekken worden de ideeën van Polen niet besproken", aldus Amado. Zodra het nodig is, zal over de Poolse wensen ook op politiek niveau gepraat worden, zei de Portugese minister.
De komende tijd wordt er op basis van een al door EU-ambtenaren voorbereide tekst door juristen en diplomaten hard gewerkt aan de definitieve formuleringen. Het politieke mandaat hiervoor werd vorige maand overeengekomen door de regeringsleiders van de EU-lidstaten.
De nieuwe tekst vervangt de in Nederland en Frankrijk afgewezen grondwet. De tekst is nu inclusief protocollen en verklaringen 277 pagina’s lang, de grondwet telde 482 pagina’s.
In het nieuwe verdrag komt onder andere te staan dat er een permanente voorzitter van de EU komt en dat niet langer ieder land een eurocommissaris mag leveren. Bovendien krijgt het Europees Parlement meer macht. Op verzoek van Nederland verdween het grondwettelijk karakter van de tekst en krijgen ook de nationale parlementen meer zeggenschap over EU–wetten.
De verwachting is dat de Engels– en Franstalige verdragstekst in oktober ondertekend kan worden. Dan moet het verdrag nog vertaald worden naar de 21 andere officiële talen van de EU. Daarna moeten de nationale parlementen van de meeste EU–landen het nog ratificeren.
Mogelijk komt er in een aantal landen nog een referendum. In Nederland gaat de Raad van State daar eerst over adviseren. De EU–leiders hopen dat het verdrag op 1 januari 2009 in werking kan treden.