Irakese opstandelingen verenigen zich tegen VS
BAGDAD (ANP) – Zeven van de belangrijkste soennitische verzetsgroepen in Irak hebben een akkoord bereikt om gezamenlijk op te treden tegen de Amerikaanse troepen. Dat berichtte de Britse krant The Guardian donderdag. Leiders van drie van de groeperingen hebben in de Syrische hoofdstad Damascus duidelijk gemaakt dat zij doorgaan met de gewapende strijd tot alle buitenlandse troepen weg zijn uit Irak.
De verzetsbewegingen zijn verantwoordelijk voor duizenden aanvallen op de VS–troepen, Irakese gewapende troepen en de politie. Zij beschuldigen de internationale terreurgroep al–Qaeda ervan verantwoordelijk te zijn voor het sektarische geweld tegen burgers.Het was het eerste interview van de leiders van de verzetsbewegingen met de westerse pers, sinds de invasie van de Britse en Amerikaanse troepen in 2003. De drie woordvoerders van de islamitische rebellengroeperingen 1920 Revolutie Brigade, Ansar al–Sunna en de Irakese Hamas zeiden een congres te plannen waarop zij binnen een paar weken het gezamenlijke front naar buiten brengen. Daarnaast deden zij onder meer een beroep op Arabische regeringen en de Verenigde Naties om hen te helpen een permanente politieke aanwezigheid buiten Irak te vestigen.
„Vreedzaam verzet zal geen einde maken aan de bezetting", aldus de zegsman van de Irakese Hamas. „De Verenigde Staten waren eerst van plan decennialang te blijven, maar nu is duidelijk voor ons dat de Amerikanen binnen een jaar beginnen met terugtrekken."
Het verzet in Irak is zeer ongeorganiseerd en wordt door talloze groeperingen gevoerd, waardoor het geen echte leider kent. Tot op heden hadden rebellengroepen slechts korte mededelingen gedaan op internet en aan de Arabische media. De huidige zet van de zeven soennitische groepen zou blijk kunnen geven van meer coördinatie in de verzetsstrijd.
Het soennitische blok dat het Iraakse parlement boycotte, heeft die donderdag beëindigd. Een woordvoerder van het Iraakse Consensus Front maakte dat bekend. Het front begon de boycot vorige maand uit protest tegen de afzetting als parlementsvoorzitter van haar partijgenoot Mahmoud–al–Mashhadani. Volgens het Front wordt Mashhadani weer in zijn functie hersteld. „Mashhadani is terug en wij zijn terug", zei Front–woordvoerder Saleem al–Jubouri. Het blok keert echter niet terug in het kabinet van premier Nuri al–Maliki. Het Iraakse Consensus Front stapte vorige maand uit de regering uit woede over juridische stappen die worden genomen tegen een van zijn ministers.
Washington dringt al lang bij Maliki aan een reeks van belangrijke wetten, die moeten bijdragen aan de verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen, door het parlement te loodsen. Hiervan heeft tot dusver slechts een wetsvoorstel het parlement gehaald. Zonder de steun van de 44 zetels tellende soennitische Front zou goedkeuring van de verzoeningswetten nutteloos zijn.
De afgelopen drie maanden zijn, met ruim driehonderd doden en 2000 gewonden, de bloedigste voor de Amerikanen geweest sinds het begin van de invasie. Deze snelle toename komt onder meer door een toename van het aantal Amerikaanse militairen in Irak.