Buitenland

Senaat VS tegen vertrek uit Irak

WASHINGTON - Republikeinse afgevaardigden in de Amerikaanse Senaat hebben woensdag het voorstel van de Democraten tegengehouden om binnen 120 dagen te beginnen met de terugtrekking van de troepen uit Irak.

Buitenlandredactie
19 July 2007 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

De Democraten en enkele afvallige Republikeinen kwamen acht stemmen tekort om een meerderheid voor hun standpunt te verwerven. Zij wezen erop dat het Amerikaanse leger niet in staat is om een einde te maken aan het sektarische geweld. „We moeten onszelf terugtrekken uit de burgeroorlog”, bepleitte senator Joseph Biden, voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken.In het voorstel stond dat de terugtrekking uiterlijk eind april 2008 moet zijn voltooid. Een niet-gespecificeerd aantal troepen zou kunnen achterblijven om een aantal specialistische taken uit te voeren: antiterreuracties, de bescherming van Amerikaans bezit en het trainen van Iraakse troepen. De Republikeinse senator Saxby Chambliss zei dat akkoord gaan met het voorstel zou neerkomen op het de vijand vertellen wanneer die de macht in Irak kan overnemen.

Het debat duurde de hele nacht voort, iets wat maar zelden gebeurt. De Democraten hadden het georganiseerd om op deze wijze duidelijk te maken dat het de Republikeinen zijn die weigeren de impopulaire oorlog te beëindigen. Republikeinen spraken van een nutteloze politieke stunt.

De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven Colin Powell zei woensdag in een vraaggesprek voor de radio dat de huidige Amerikaanse troepensterkte in Irak na medio 2008 niet meer is te handhaven. „Het is niet vol te houden om daar voor onbepaalde tijd te blijven met een troepensterkte van 180.000 man, tenzij er verbetering komt in de situatie, die ik zou omschrijven als een burgeroorlog”, aldus de voormalige topmilitair.

Iran heeft woensdag bevestigd dat het land opnieuw gaat overleggen met de VS over de situatie in Irak. De VS hadden gevraagd om het overleg en Iran is akkoord gegaan, zei minister van Buitenlandse Zaken Manuchehr Mottaki. De VS hadden eerder gezegd dat de Amerikaanse ambassadeur in Irak en zijn Iraanse ambtgenoot waarschijnlijk binnenkort met elkaar om de tafel zullen gaan zitten.

De VS en Iran hielden eind mei in de Iraakse hoofdstad Bagdad baanbrekend overleg op ambassadeursniveau om het schrijnend gebrek aan veiligheid in Irak aan te pakken. De twee landen onderhouden geen diplomatieke betrekkingen sinds het gijzelingsdrama in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. De VS beschuldigen Iran ervan te streven naar het bezit van atoomwapens, maar Iran ontkent dit.

Het Amerikaanse leger zegt de belangrijkste Irakees binnen het netwerk al-Qaida in Irak opgepakt te hebben. Uit zijn getuigenis zou blijken dat de leiding van al-Qaida veel invloed uitoefent op de Iraakse afdeling.

Khaled al-Mashhadani, zoals de betrokkene heet, onderhield het contact tussen het leiderschap van al-Qaida in Irak en de nummer twee van al-Qaida, Ayman al-Zawahri, verklaarde een Amerikaanse legerwoordvoerder gisteren. Eerstgenoemde heeft volgens het leger gezegd dat de veronderstelde leider van al-Qaida in Irak, Abu Omar al-Baghdadi, niet bestaat. Zijn rol is gecreëerd door Abu Ayub al-Masri, ’de minister van Oorlog’ van al-Qaida in Irak.

Een acteur zou de speeches van Al-Baghdadi inspreken die op internet verschijnen. Er zijn geen foto’s bekend van Al-Baghdadi. Zijn rol zou zijn gecreëerd om een Iraaks gezicht te verschaffen aan een organisatie waarvan de leiding in essentie in buitenlandse handen is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer