Uitstel van executie voor Troy Davis
SAVANNAH (ANP) – De Amerikaanse Troy Davis die dinsdag terechtgesteld had moeten worden wegens de vermeende moord op een politieman, heeft uitstel van executie gekregen. Amerikaanse media meldden maandagavond dat de Raad voor Clementie en Voorwaardelijke Invrijheidstelling van de staat Georgia besloten heeft de executie met zeker negentig dagen op te schorten.
De zaak Davis heeft voor veel ophef gezorgd in de VS over de doodstraf. Terwijl bijna alle hoofdgetuigen hun belastende verklaringen hebben ingetrokken, leek Davis zijn doodvonnis niet meer te kunnen ontlopen.De 38–jarige man uit Georgia werd in 1991 veroordeeld wegens de moord op een politieman twee jaar eerder. Sinds het vonnis hebben evenwel drie van de vier hoofdgetuigen hun verklaringen ingetrokken. Twee andere getuigen, een medegevangene en buurtbewoner, hebben gezegd dat ze hun verhaal hadden verzonnen, onder druk van de politie.
Om procedurele redenen heeft niet een van hen voor de rechtbank kunnen verschijnen om de verklaringen recht te zetten, meldde dagblad The Washington Post maandag. Getuigenverklaringen zijn cruciaal in deze zaak. De politie heeft het moordwapen nooit kunnen vinden en ook geen ander fysiek bewijs dat Davis de dader was.
Het verzet tegen de executie komt ditmaal niet alleen uit het traditionele kamp van tegenstanders van de doodstraf. Onder andere een voormalige hoofd van de federale politie FBI heeft zich tegen de dreigende executie gekeerd. „Ernstige vragen zijn gerezen over de schuld van Davis. Het zou onaanvaardbaar zijn om een onschuldige man te executeren", aldus William Sessions.
De zaak heeft ook internationaal tot protesten geleid. De Raad van Europa riep de Verenigde Staten maandag op de terdoodveroordeling niet uit te voeren. Een executie zal een „onherstelbare fout en tragisch justitieel dwalen" zijn, aldus de raad.
Davis zelf begon het vertrouwen in een goede afloop te verliezen. „Het begint eng te worden", vertelde hij in The Washington Post van maandag. „Ze willen de nieuwe feiten niet meer horen".
In de laatste dertig jaar zijn in de VS 1087 mensen geëxecuteerd. Er zitten nog meer dan 3300 ter dood veroordeelden in een dodencel.