Doden bij aanslag op plein Bagdad
BAGDAD - Tien mensen zijn om het leven gekomen doordat zondag op een plein in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad een autobom is ontploft. Nog eens 25 mensen raakten gewond. Elders in Irak kwamen zeker 18 mensen door geweld om het leven.
De autobomaanslag vond plaats op het Husseinplein in de wijk Karradah in het centrum van Bagdad, niet ver van een brug over de Tigris en bij het kantoor van de grootste sjiitische partij, de Opperste Islamitische Raad van Irak. De explosie trof verscheidene stalletjes en winkels. Onder de dodelijke slachtoffers zijn twee vrouwen; onder de gewonden zijn drie vrouwen en vijf kinderen.De Iraakse politicus Ahmad Chalabi ontsnapte zaterdag aan een aanslag. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd. Bij een bezoek aan enkele stamleiders in Madain, aan de zuidelijke rand van Bagdad, sloegen voor het gebouw waar het onderhoud plaatsvond mortiergranaten in, vlakbij de voertuigen van Chalabi’s konvooi. Chalabi en zijn delegatie vluchtten het gebouw uit en terwijl hun konvooi wegreed werden ze onder vuur genomen door opstandelingen. Niemand raakte gewond.
Een Amerikaanse legerwoordvoerder, Mark Fox, zei dat dankzij Amerikaanse operaties in Bagdad, in het zuiden en in de stad Baqouba in het noordoosten, het aantal sektarische moordpartijen is afgenomen. Fox leverde evenwel geen cijfers.
De afgelopen weken nam het aantal zware bomaanslagen inderdaad af, hoewel ze nog wel dagelijks plaatsvinden. Volgens tellingen van Associated Press worden in Bagdad dagelijks meer slachtoffers gevonden van sektarische moordpartijen, een teken dat de strijd allerminst afneemt.
De Amerikaanse president George Bush toonde zich zaterdag optimistisch over de oorlog in Irak. Dat uit een recent rapport van de Amerikaanse regering is gebleken dat het Iraakse gezag er niet in is geslaagd een aantal cruciale hervormingen door te voeren, betekent niet dat de oorlog in Irak verloren is, aldus Bush.
Toegegeven, de Iraakse regering scoort slecht op acht verschillende criteria, zei Bush in zijn wekelijkse radiotoespraak. Zo slaagde ze er niet in de lokale verkiezingen te organiseren en wetgeving in te voeren om de olieopbrengsten eerlijk te verdelen tussen soennieten, sjiieten en Koerden. Maar op acht andere punten leverden de Irakezen wel bevredigende prestaties, aldus Bush. Ze hebben bijvoorbeeld 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) uitgetrokken voor de wederopbouw.