Moslimleider: Revolutie op komst in Pakistan
BASTI ABDULLAH - De gevangen leider van de Rode Moskee in Islamabad heeft donderdag een „islamitische revolutie” voorspeld in Pakistan. Op zijn beurt kondigde president Musharraf aan harder op te treden tegen moslimterreur.
Bij de begrafenis van zijn broer Abdul Rashid Ghazi, zei Maulana Abdul Aziz dat „wij niet kunnen buigen voor onderdrukkende heersers. Onze strijd gaat door. Er zijn talrijke Ghazi’s die leven om martelaar te worden.”Aziz werd vorige week gevangengenomen toen hij verkleed als vrouw in een boerka uit de belegerde Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad probeerde te ontsnappen. Zijn broer Ghazi vond de dood toen commando’s de moskee dinsdag bestormden. Aziz reisde onder politiebegeleiding om zijn broer in het dorp van hun voorouders, in de provincie Punjab, te begraven. Het is in Pakistan traditie dat gevangenen toestemming krijgen de begrafenis van een familielid bij te wonen. Na de teraardebestelling werd Aziz weer afgevoerd. Zo’n 700 agenten waren opgetrommeld om de orde te handhaven.
De nummer twee van de terreurorganisatie al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, riep de Pakistanen eerder deze week in een videoboodschap op tot een heilige oorlog om de bestorming van de Rode Moskee te wreken. Al-Zawahiri zei dat de eer van de Pakistanen door hun president is bezoedeld en dat de dood van Ghazi alleen kan worden uitgewist „door berouw of de dood.”
De Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf zwoer in een landelijk uitgezonden tv-toespraak dat zijn regering met alle middelen zal optreden tegen terrorisme en extremisme. „Terrorisme en extremisme zijn in Pakistan niet opgehouden te bestaan, maar wij zijn vastbesloten extremisme en terrorisme te bestrijden, waar zij ook voorkomen”, aldus Musharraf. Hij riep de hoofden van madrassa’s (Koranscholen) op niet langer aan te zetten tot haat en geweld. Musharraf zei verder dat binnen een halfjaar de veiligheidstroepen langs de grens met Afghanistan zijn uitgerust met moderne wapens, waaronder tanks.
In Pakistan werden betogingen tegen het legeroptreden gehouden. In de regio Bajur, in het noordwesten, trok een gebedsdienst voor drie studenten die in de Rode Moskee omkwamen ten minste 6000 belangstellenden. In de stad Bana, ook in het noordwesten, vielen betogers een kantoor van drie non-gouvernementele organisaties aan, waaronder Care en Save the Children.