Buitenland

Israël overweegt toelating Jordaanse troepen

JERUZALEM - De Israëlische premier Ehud Olmert overweegt de Palestijnse Baderstrijdmacht uit Jordanië toe te laten op de Westelijke Jordaanoever. Deze troepen moeten de zwakke positie van de Palestijnse president Mahmud Abbas versterken. Dat heeft de Israëlische nieuwssite Ynet donderdag gemeld.

Van onze correspondent
13 July 2007 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:56

Abbas zal de Israëlische premier Ehud Olmert naar verwachting om toestemming voor de komst van de troepen vragen als beide leiders elkaar ontmoeten. Het is nog niet zeker wanneer de ontmoeting zal plaatshebben.De Palestijnse Baderdivisie is onderdeel van het Jordaanse leger. In het verleden hebben Israëlische militaire functionarissen een dergelijk verzoek afgewezen. Abbas is ook van plan Olmert om toestemming te vragen voor de invoer van enkele tientallen pantservoertuigen uit Egypte en duizenden kogelvrije vesten en ander militair materiaal.

Olmert zal volgens Ynet Abbas meedelen dat Israël de belastinggelden die het voor de Palestijnse Autoriteit int, vrij zal geven. Begin deze maand hevelde de regering 120 miljoen dollar van de 600 miljoen dollar over die Israël voor de Palestijnen vasthield. De bevriezing van de gelden was bedoeld om druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit, die tot een maand geleden een regering van nationale eenheid met Hamas vormde. Olmert zal de Palestijnse leider naar verwachting ook een lijst met namen van 250 gevangenen van Fatah overhandigen die binnenkort op vrije voeten zullen worden gesteld.

Abbas en Olmert besloten in maart op verzoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, elkaar twee keer per maand te ontmoeten. De gesprekken zijn in de eerste plaats bedoeld om praktische zaken als bewegingsvrijheid en strijd tegen terreur aan te kaarten. Diplomaten sloten niet uit dat er vredesbesprekingen uit de ontmoetingen voortvloeien.

In juni verwierp Olmert echter een voorstel van Rice om met Abbas te praten over een permanente vredesregeling. Een eventueel vredesakkoord zou voorlopig niet worden uitgevoerd, omdat de positie van Abbas te zwak is. Het voordeel van zo’n ’op-de-plankovereenkomst’ is volgens de Amerikaanse bewindsvrouw echter dat het de Palestijnen „een politieke horizon” in het vooruitzicht stelt.

De Palestijnse president Mahmud Abbas is er vooralsnog niet in geslaagd zijn macht te consolideren. De Palestijnse wetgevende raad had woensdag toestemming moeten geven de periode van zijn noodkabinet te verlengen. De regering werd een maand geleden opgericht nadat Hamas de macht overnam in de Gazastrook. De raad zou bijeenkomen in Gaza en in Ramallah en contact onderhouden via een videoverbinding.

Slechts 41 van de 132 parlementariërs arriveerden op de bijeenkomst. Hamas heeft officieel met 74 zetels een absolute meerderheid, maar Israël heeft 42 Hamasparlementariërs opgepakt. Bovendien verhinderde Hamas de volksvertegenwoordigers van Fatah de vergadering in Gaza bij te wonen.

De tweede vicevoorzitter van het parlement, Hassan Khraisha, liet volgens het Palestijnse persbureau Ma’an Nieuws weten dat de zitting een week is uitgesteld. Als het parlement dan nog niet bijeenkomt, zal de president het recht krijgen wetten uit te vaardigden. Abbas zal dan bevoegdheden krijgen „die niet precies in de basiswet kunnen worden gevonden”, waarschuwde hij. De basiswet bepaalt de bevoegdheden van de president.

Deze week besloot Abbas de macht van militaire gerechtshoven uit te breiden. De maatregel was volgens hem nodig om de veiligheid te vergroten.

De mensenrechtenorganisatie al-Haq waarschuwde dat de scheiding van de uitvoerende en de rechterlijke macht in gevaar dreigt te komen. De meeste verdachten van ernstige misdrijven zullen niet meer voor de civiele, maar voor de militaire rechter verschijnen.

Ook is er kritiek op het aantal gevangenen dat Israël wil vrijlaten. De Palestijnse parlementariër Mustafa Barghuti van de Nationale Initiatiefpartij noemt het een schande dat Israël slechts 250 gevangenen gaat vrijlaten. Israël heeft namelijk volgens het persbureau Ma’an Nieuws onlangs nog 300 Palestijnen gearresteerd. In totaal zitten 11.000 Palestijnen, onder wie 376 kinderen en 105 vrouwen, gevangen. Bovendien zitten 42 parlementariërs van Hamas achter slot en grendel. De arrestatie van de volksvertegenwoordigers noemt Barghuti een „aanslag op de Palestijnse democratie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer