Senaat VS bespreekt nieuw Irakbeleid
NEW YORK - De Amerikaanse Senaat is dinsdag het debat begonnen over een nieuw Irakbeleid.
Het debat vindt plaats in verband met de defensiebegroting voor het nieuwe fiscale jaar, dat op 1 oktober begint. De Democraten presenteerden een voorstel om de meeste Amerikaanse troepen voor 1 mei volgend jaar uit Irak terug te trekken.Tijdens een bezoek aan Cleveland in Ohio zei president Bush dat hij niets van het Democratisch voorstel moet hebben. „In september zal generaal Petraeus (opperbevelhebber Amerikaanse troepen in Irak, red.) zijn evaluatie geven over het huidige beleid. Ik denk dat het parlement daarop moet wachten”, aldus Bush.
Deze week komt de regering overigens met een interim-rapport, waarvan al het nodige is uitgelekt. Volgens dit document is de veiligheidssituatie in Irak op sommige plaatsen wel enigszins verbeterd, maar aan het politieke front is vrijwel geen vooruitgang geboekt. Reden voor senator Carl Levin -voorzitter van de defensiecommissie van de Senaat- om de eerste fasen van een terugtrekking van de Amerikaanse troepen binnenkort aan te kondigen.
„De Iraakse politici hebben geen enkel punt gerealiseerd van de lijst van politieke stappen die dringend gerealiseerd dienen te worden. Alleen als hun duidelijk wordt dat het geduld van Washington eindig is en dat onze troepen op termijn opstappen, zijn zij misschien te bewegen tot de nodige actie”, aldus Levin. Er zouden volgens het Democratische plan alleen nog Amerikaanse troepen in Irak blijven om al-Qaida te bestrijden, Iraakse troepen op te leiden en Amerikanen te beschermen.
Een aantal Republikeinse senatoren -onder wie verschillende die volgend jaar herkozen willen worden- dringt bij president Bush aan op een beleidswijziging. „Het heeft nu lang genoeg geduurd”, aldus Republikeins senator Olympia Snowe dinsdag. Het was niet onmiddellijk duidelijk of zij het Democratische plan steunt, maar zij zegt dat het wel „hoog tijd wordt” dat president Bush zijn Irakbeleid bijstelt. „Een belangrijke factor is dat de kiezers er genoeg van hebben, en dat kun je in een democratie niet straffeloos negeren”, aldus Snowe.