Buitenland

Politie bepaalt straatbeeld New York

Groepjes agenten staan op elke straathoek van 5th Avenue en Broadway, in en rond metrostations. Politiehelikopters vliegen boven de stad en bij toeristische attracties wordt de bagage gecontroleerd.

Brenda Filippo (ANP)
9 September 2002 09:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

Naarmate de datum van 11 september nadert, nemen de veiligheidsmaatregelen in New York City toe. Nederlandse bezoekers ervaren de ”security checks” echter niet als hinderlijk, zo blijkt uit reacties van landgenoten die in ”the Big Apple” verblijven.

Na de terroristische aanslagen van 11 september vreest de Amerikaanse overheid voor een nieuwe aanval rond de herdenking. Het luchtruim boven de vorig jaar getroffen gebieden gaat gedeeltelijk op slot rond het tijdstip van de herdenkingsplechtigheden.

Voor de passagiers op commerciële vluchten geldt de 30-minutenregel. Ze moeten een halfuur na het opstijgen en een halfuur voor de landing in hun stoelen blijven. De kans dat terroristen zich laten afschrikken door massaal aanwezige agenten en tassencontroles is klein, maar zulke maatregelen geven veel bezoekers toch een veilig gevoel. „Liever een halfuur langer wachten dan dat de boot ontploft”, zegt een Nederlander voordat hij opgaat in de massa die dringt om een zonnig plekje op de veerboot naar Liberty Island.

Een bezoek aan het Vrijheidsbeeld betekent een boottocht vanaf de kade van Battery Park in Manhattan. „Ga direct naar de veerboot, want uw bagage moet nog worden gecontroleerd”, maant de kaartjesverkoper. Alle tassen en rugzakken moeten door röntgenapparatuur, de passagiers door metaaldetectorpoortjes.

Na de controle moeten de passagiers in een andere hal wachten tot politie met honden de boot heeft doorzocht. „Zo gaat het sinds 11 september. Ik denk niet dat de veiligheidsmaatregelen ooit nog worden versoepeld”, voorspelt bemanningslid M. Scalzo.

Het gevolg van de aanslagen is onder meer dat de klim naar het uitkijkpunt van ”Lady Liberty” niet langer mogelijk is. „Heel jammer”, vindt L. Stribos uit Weert, die alle beveiliging als opvallend maar niet storend ervaart. Ze wandelt samen met vriendin B. Serges rond in de New York Public Library aan 5th Avenue. Bezoekers moeten hun tassen openen, maar bij het zien van camera’s en flesjes water wuiven beveiligingsmensen hen snel door.

Stribos vindt het tegenstrijdig dat bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld en de effectenbeurs niet langer te bezichtigen zijn, maar dat het Empire State Building wel open is voor publiek. Na de verwoesting van de 110 etages hoge Twin Towers is deze slanke wolkenkrabber wederom het hoogste gebouw van de stad. Voor het uitzicht op New York en omgeving vanaf de 86e verdieping gaat ook hier alle bagage door röntgenapparatuur.

Toeristen die het Empire State Building bezoeken, voelen zich niet honderd procent veilig. „Toen ik in de lift stond, zag ik de beelden van de brandende Twin Towers voor me”, zegt een Britse toerist. „Toen ik boven was, heb ik wel even gekeken of er geen vliegtuig aankwam”, bekent Stribos. „We hebben er maar een grapje over gemaakt. Ik dacht vooral terug aan 11 september, toen we in het vliegtuig naar New York zaten”, vult Serges aan.

Ook A. Langejan uit Breda bekroop een gevoel van onrust toen ze in haar vliegtuigstoel zat. „De mogelijkheid van een aanslag gaat toch door je hoofd.” Langejan en haar partner M. Creemers zijn voorstanders van „een heel strenge controle.” „Vlak na de aanslagen gingen we op vakantie naar Mallorca. Bij de terugvlucht zijn we minimaal gecheckt. Je kon op de luchthaven gewoon nog scheermesjes en zo kopen”, vertelt Creemers vanaf het panoramadek van het Empire State Building.

Een bezoek aan New York City is voor de meeste toeristen niet compleet zonder een bezoek aan Ground Zero. Het terrein waar de Twin Towers stonden, is voor het grootste deel afgeschermd door hekken met groene gaasdoeken, waar enkele nieuwsgierigen gaten in hebben gemaakt om toch foto’s te kunnen maken. Overal staan straatventers met T-shirts, ingelijste foto’s, kaarten, magneten en andere prullaria met beelden van de ramp. „Te commercieel voor woorden”, vindt Langejan. Hoewel Ground Zero nu één grote bouwput is, heeft de plek wel indruk gemaakt. „Je denkt toch terug aan wat er is gebeurd. Ik weet nog dat ik op 11 september van ’s middags tot ’s nachts voor de tv heb gezeten, helemaal ondersteboven van wat ik zag”, beschrijft Creemers.

Behalve de New Yorkse brandweermannen zijn politieagenten de nieuwe sterren met wie Amerikanen op de foto willen. Voor Rockefeller Center, op Times Square, op Ellis Island, de Amerikaanse bezoeker wil niet met één maar met zo veel mogelijk agenten op de kiek. En ze doen het nog ook. „Het is beter dan bespuugd te worden. Sinds 11 september zijn de mensen een stuk vriendelijker tegen ons”, zegt agent T. Gillen lachend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer