Turkse leger trekt troepen samen langs Iraakse grens
BAGDAD - Het Turkse leger heeft 140.000 tot de tanden toe gewapende militairen aan de grens met Irak staan, klaar om het noorden van het land binnen te trekken om af te rekenen met Koerdische guerrillastrijders. Dat heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, gisteren gezegd.
Zebari zei dat de Turkse zorgen over de guerrilla-activiteiten gewettigd zijn, maar dat militair ingrijpen of een inbreuk op de Iraakse soevereiniteit uit den boze zijn. Hij zei dat de Iraakse regering een oplossing zoekt voor het probleem en dat het het beste zou zijn als de Turkse troepen van de grens terug werden getrokken.„Niemand wil een nieuw militair conflict in de regio. Deze zaken dienen door overleg en directe onderhandelingen te worden opgelost”, aldus Zebari, zelf een Koerd uit Noord-Irak.
Het Turkse leger had geen commentaar op de uitlatingen van Zebari. Waar hij zijn cijfers vandaan haalt, is onduidelijk. Als ze juist zijn, staan er bijna evenveel Turkse militairen aan de Iraakse grens als de Verenigde Staten in Irak hebben (155.000).
Turkije verwijt het Amerikaanse leger en de Iraakse regering dat zij rebellen van de Turks-Koerdische PKK in Noord-Irak te veel hun gang laten gaan. Het Turkse leger vroeg de regering in Ankara vorige week om politieke richtlijnen voor een inval in Noord-Irak. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, bevestigde vrijdag al dat er uitgewerkte aanvalsplannen klaarliggen.
Hoshiyar Zebari zei bovendien dat een te snelle terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak kan leiden tot een burgeroorlog of zelfs een oorlog in de regio. Volgens de bewindsman kunnen de Iraakse strijdkrachten de situatie in het door sektarisch geweld verscheurde land nog niet alleen aan. Met name de strijd tussen soennieten en sjiieten eist vrijwel dagelijks veel mensenlevens.
De Amerikaanse president George Bush staat onder druk van de Democratische meerderheid in het Congres om de Amerikaanse militairen uit Irak terug te trekken. Volgens een adviseur van premier Al-Maliki willen alle Iraakse partijen dat de Amerikanen blijven, om een verdere toename van het geweld te voorkomen.
Iran is intussen bereid opnieuw met de Verenigde Staten te overleggen over de situatie in Irak. Dat heeft de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad gisteren gezegd. Iran wil al het mogelijke doen om de eenheid van buurland Irak te behouden en om er vrede en veiligheid te vestigen, zei Ahmadinejad.
De Iraakse olie-industrie is vorig jaar bijna 160 keer het doelwit geworden van aanslagen door opstandelingen en saboteurs. Daardoor is Irak de export van dagelijks zo’n 400.000 vaten misgelopen, maakte het ministerie van Olie gisteren bekend.
Volgens minister van Olie Hussain al-Shahristani zijn olieproductie en -export in 2006 weliswaar iets gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, maar de stijging had veel hoger kunnen zijn als er geen aanslagen zouden zijn geweest. Bij de aanslagen worden vaak pijpleidingen opgeblazen. Ook wordt olie afgetapt.