Mogelijk bestorming Rode Moskee
ISLAMABAD (ANP) – Gaten in de muren van de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad, hevige vuurgevechten en een doodgeschoten legercommandant zijn de balans van afgelopen weekeinde in de inmiddels zes dagen durende belegering van het islamitische heiligdom in Islamabad. Maar een bestorming van de moskee lijkt niet lang meer op zich te laten wachten. President Pervez Musharraf en premier Shaukat Aziz hebben gesproken over de opties die de regering nog resten in de impasse tussen de regeringstroepen en de militante moslims binnenin de moskee. „Het overheersende gevoel in de twee gesprekken was dat er een operatie moet komen om de bezetting te beëindigen en dat de regering niet kan buigen voor de druk van de militanten", aldus een hoge functionaris.
Regeringsmilitairen hebben dit weekeinde gaten geblazen in de muren van de Rode Moskee, zodat vrouwen en kinderen naar buiten kunnen vluchten. Regeringstroepen vrezen dat ze anders als menselijk schild gebruikt worden.
Abdul Rashid Ghazi zou niet langer de leider zijn binnen de muren van het complex. Extremistischere elementen die in contact zouden staan met al–Qaeda, zouden het op dit moment voor het zeggen hebben, aldus de minister van Religieuze Zaken.
Musharraf liet zaterdag al weten dat de militante bezetters van het gebedshuis kunnen kiezen tussen overgave en de dood. Het zouden niet alleen Pakistanen zijn die de moskee bezetten, maar ook Arabieren, Oezbeken en Tsjetsjenen.
De bezetting van de Rode Moskee, die als uitvalsbasis geldt voor radicale moslims die de islamitische wetgeving willen invoeren, ging zondag de zesde dag in. Volgens officiële cijfers hebben ongeveer twintig mensen de dood gevonden, maar de militante bezetters van de moskee zeggen dat het aantal rond de zeventig ligt.
Nog ongeveer 1800 mensen zouden zich in het complex verschanst hebben. Vorige week verlieten al meer dan duizend mensen het door honderden regeringsmilitairen belegerde gebedshuis.
Musharraf wil volgens politieke commentatoren af van de broeinesten van de radicale islam, waaronder ook de Rode Moskee valt. De seculiere president staat al jaren onder internationale druk van onder meer bondgenoot Verenigde Staten om de islamitische militante bolwerken een slag toe te brengen.
De Pakistaanse regering liet zondag 152 vorige week opgepakte islamitische studenten gaan. De jongeren in de leeftijd van vijftien tot achttien, hadden zich eerder overgegeven.