Buitenland

Kantoor ex-premier Frankrijk doorzocht

PARIJS (AFP) - De Franse justitie heeft vrijdag het kantoor van oud-premier Dominique de Villepin in Parijs doorzocht. Justitie onderzoekt kennelijk met groeiende achterdocht de rol van De Villepin in een meer dan drie jaar oude zaak, de Clearstreamaffaire.

6 July 2007 22:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

In deze kwestie probeerden onbekenden met het verspreiden van valse documenten onder anderen huidig president Nicolas Sarkozy in diskrediet te brengen.De inval in het kantoor kwam een dag nadat justitie zes uur lang het huis van de ex-premier had doorzocht. De Villepin was hiervoor eerder teruggekomen van vakantie. Hij was bij de huiszoeking aanwezig.

Aanleiding voor de nieuwe huiszoekingen zijn recent ontdekte bestanden in een computer van een voormalig geheim agent, generaal Philippe Rondot.

Begin 2004, toen hij nog minister van Buitenlandse Zaken was, vroeg De Villepin Rondot een onderzoek in te stellen naar de herkomst van geruchten over steekpenningen. Die zouden zijn betaald aan Franse functionarissen bij de verkoop van Franse duikboten aan Taiwan in 1991.

Circa vijf maanden later werden er door onbekenden bankrekeningnummers van de firma Clearstream in Luxemburg naar justitie ’gelekt’, waaronder namen van prominenten. Onder hen was de man die dit voorjaar het presidentschap in de wacht sleepte, Nicolas Sarkozy.

Dit raadselachtige ’lek’ naar justitie werd eind 2005 door onderzoeksrechter Renaud van Ruymbeke tot onzin verklaard. Veel mensen die als rekeninghouders werden vermeld, waren al procedures begonnen om hun naam te zuiveren.

In november 2004 beschuldigde Sarkozy De Villepin ervan opzettelijk informatie waaruit zou zijn gebleken dat het Clearstreamverhaal op niets berustte, te hebben achtergehouden.

De Villepin had ook ambities om president te worden. Hij zou volgens een theorie van de aanklagers met instemming van president Jacques Chirac de naam van politiek rivaal Sarkozy hebben laten bezoedelen door onder meer Rondot.

De Villepin heeft echter elke betrokkenheid bij pogingen Sarkozy zwart te maken, ontkend. Ook Chirac, die onlangs nog weigerde verklaringen af te leggen over deze affaire, ontkent kwade trouw in deze zaak. De huidige onderzoeksrechters, Jean-Marie d’Huy en Henri Pons, onderzoeken verder wie er met valse documenten heeft geprobeerd Sarkozy en anderen in een kwaad daglicht te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer