Justitie op stoom in liquidatie-onderzoeken
AMSTERDAM (ANP) – Politie en justitie maken steeds meer vorderingen in het oplossen van de vele liquidaties de afgelopen jaren in het criminele milieu. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde dinsdag tijdens een pro-formazitting van de rechtbank in Amsterdam dat Dino S. (Soerel) opdracht heeft gegeven voor een reeks liquidaties.
S. hield een dodenlijst bij, op basis waarvan hij geregeld opdrachten verstrekte aan huurmoordenaars. Een van zijn bijnamen was ’de Commissaris’. S. is voortvluchtig en wordt momenteel internationaal gezocht.Het OM gaf dinsdag een toelichting in de strafzaak tegen Ali A. , Peter la S. en Sjaak B. . Het verdenkt die drie van betrokkenheid bij een aantal liquidaties dan wel pogingen daartoe. La S. is kroongetuige in het onderzoek.
Ook Ali A. hield er volgens justitie een dodenlijst op na. Hij werkte samen met Dino S., concludeerde officier van justitie Betty Wind. Beide mannen waren op de hoogte van elkaars lijsten. A., van Turkse origine, had het onder anderen voorzien op een aantal landgenoten. Justitie beschouwt hem tevens als de opdrachtgever van de moord op Nedim Imac, de voorzitter van de voetbalclub Türkiyemspor. A. ontkende dinsdag alle aantijgingen.
Het OM is volgens eigen zeggen in de onderzoeken naar de liquidaties van kroegbaas Thomas van der Bijl en vastgoedman Kees Houtman in een heel vroeg stadium tot arrestaties overgegaan om nog meer aanslagen te voorkomen. Uit zogenoemde kluisverklaringen van kroongetuige La S. bleek namelijk dat er een dodenlijst bestond met namen van personen die nog leefden. „We konden toen nog niet van de kluisverklaringen gebruik maken, omdat we nog geen overeenkomst met hem hadden", lichtte Wind toe.
In januari bleek dat de voorgenomen criminele afrekeningen inderdaad doorgingen, met de moord op Imac. Wind: „Zodra we dachten genoeg te hebben, zijn we overgegaan tot de arrestaties van de verdachten, hoewel het onderzoek naar hen nog niet klaar was. Dit om nog meer liquidaties te voorkomen".
Een van de slachtoffers van Dino S. zou de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl zijn. Hij werd in april vorig jaar in zijn café in Amsterdam–West doodgeschoten. Van der Bijl was al geruime tijd in gesprek met de politie, in het diepste geheim, vooral over Willem Holleeder. Volgens Van der Bijl zat Holleeder achter de moord op Kees Houtman, die in november 2005 bij zijn woning in Amsterdam-Osdorp werd doodgeschoten.
Dino S. en Willem Holleeder zijn volgens diverse getuigen, onder wie de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra, criminele handlangers geweest. Het OM haalde dinsdag een getuigenverklaring van de vriendin van S. aan. Zij heeft verklaard dat Dino S., Willem Holleeder, freefighter Dick V. en Ali A. geregeld met elkaar uit eten gingen.
Peter la S. wordt zelf ook verdacht van betrokkenheid bij verschillende moordaanslagen in het criminele milieu. Hij heeft toegegeven dat hij op Houtman heeft geschoten en dat hij betrokken was bij de moord op Van der Bijl. Hij verscheen dinsdag niet in de rechtszaal van de justitiebunker in Amsterdam–Osdorp. La S. heeft een overeenkomst met justitie gesloten: voor het afleggen van een reeks verklaringen is hem toegezegd dat het OM een gematigde strafeis zal doen in zijn zaak.
De advocaten van A. en B. vinden de verklaringen van La S. onbetrouwbaar. Volgens hen is de man in de knel gekomen en wil hij met de deal met justitie het criminele milieu ontvluchten met als beloning een lage strafeis tegen hem. Daarom is het maar de vraag of La S. de waarheid verklaart of zegt wat het OM wil horen, stellen ze.
De raadslieden menen verder dat de overeenkomst met La S. niet voldoet aan de wettelijke eisen. Daarom moet zijn getuigenis worden geschrapt. Omdat die verklaringen de kern van het bewijs vormen, blijft er niets van dat bewijs over, stellen zij. Daarom moeten hun cliënten uit voorarrest worden vrijgelaten, menen de advocaten.
De rechtbank ging niet in die redenering mee en bepaalde dat A. en B. voorlopig vast blijven zitten.