Buitenland

Veroordeelde Libby blijft op vrije voeten

NEW YORK - Lewis Libby, ex-topadviseur van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney, blijft op vrije voeten. President George Bush heeft maandag gebruikgemaakt van zijn presidentiële volmachten en de dertig maanden gevangenisstraf waartoe Libby in maart was veroordeeld, geschrapt.

Van onze correspondent
3 July 2007 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

In het onderzoek naar de vraag wie in 2003 de identiteit had onthuld van CIA-undercoveragente Valerie Plame (volgens Amerikaans recht een strafbaar feit) had Libby de „rechtsgang ondermijnd” en bovendien meineed gepleegd. „Ik respecteer de beslissing van de jury in deze zaak, maar de straf waartoe Libby vervolgens is veroordeeld, acht ik buitensporig”, aldus Bush.Formeel krijgt Libby geen gratie. De bijkomende boete van 250.000 dollar moet hij nog steeds betalen en zijn veroordeling blijft staan. Hij heeft nu dus een strafblad en kan daardoor nergens meer als advocaat aan de slag. Politiek analist Andrew Coulson van het Cato Research Instituut in Washington noemt dit een tussenoplossing voor Bush. „Volledige gratie voor Libby was ook in z’n eigen Republikeinse Partij op weerstand gestuit. Maar niets doen had betekend dat Libby binnenkort achter de tralies zou verdwijnen en dat was vooral voor de conservatieven onder de Republikeinen onaanvaardbaar”, aldus Coulson.

In de zomer van 2003 kritiseerde oud-ambassadeur Joseph Wilson de argumentatie van de regering-Bush voor de invasie van Irak in een artikel in The New York Times. Krap een week later werd onthuld dat Wilsons vrouw, Valerie Plame, een undercoveragent van de CIA was. Niemand werd ooit voor dit lekken veroordeeld, maar tijdens het onderzoek van onafhankelijk onderzoeksrechter Patrick Fitzgerald bleek dat Libby had gelogen. Dat kwam hem in maart op een veroordeling te staan.

„Dat was een politieke veroordeling”, aldus William Kristol, hoofdredacteur van het blad The Weekly Standard. Hij juichte de beslissing van president Bush toe. Democraten waren minder enthousiast. Senator Patrick Leahy, voorzitter van de juridische commissie: „De affaire-Plame en later de affaire-Libby hadden alles te maken met de valse argumenten waarmee de regering-Bush de catastrofale invasie van Irak rechtvaardigde. President Bush erkent nu met dit besluit dat liegen wat hem betreft mag, als het zijn politieke agenda maar ten goede komt. Dat toont weinig respect voor z’n medeburgers en evenmin voor ons onafhankelijk rechtssysteem”, aldus Leahy.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer