VN: Einde aan zoektocht naar wapens
NEW YORK/BAGDAD - De Veiligheidsraad heeft vrijdag besloten de organen op te heffen die verantwoordelijk waren voor de wapeninspecties in het Irak van Saddam Hussein.
Rusland onthield zich van stemming. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei dat de Veiligheidsraad zijn eigen resoluties negeert. Eerder had de Veiligheidsraad besloten dat het mandaat van de inspecteurs pas werd opgeheven als zij definitief hadden vastgesteld dat Irak geen massavernietigingswapens (meer) bezat. De aangenomen resolutie levert geen duidelijk antwoord op de vraag of Irak massavernietigingswapens bezit, zei Tsjoerkin.Veertien van de vijftien landen stemden niettemin voor opheffing van het mandaat van de inspecteurs. De Verenigde Staten hebben sinds 2005 gepoogd de Veiligheidsraad te bewegen om het werk van de inspecteurs in Irak stop te zetten. Zij trokken zich vlak voor de Amerikaanse invasie van maart 2003 terug en mochten daarna van de VS het land niet meer in.
De VS voerden als rechtvaardiging voor de invasie aan dat Saddam over massavernietigingswapens beschikte en een bedreiging vormde. Die claim is onjuist gebleken. Ook van het door de VS beweerde verband tussen Saddam en de aanslagen van 11 september en al-Qaida klopt niets. De Amerikaanse regering zegt nu dat ze democratie wil verspreiden in het Midden-Oosten.
Voor de Iraakse regering was het een doorn in het oog dat de salarissen van de wapeninspecteurs, die de laatste jaren niets konden doen, werden betaald uit de opbrengst van het olie-voor-voedselprogramma. De vrijdag aangenomen resolutie bepaalt tevens dat al het overgebleven geld op de bankrekening van dat programma naar het Iraakse Ontwikkelingsfonds wordt overgeheveld. Het betreft ongeveer 45 miljoen euro.
Ondertussen heeft de belangrijkste Iraakse soennitische coalitie, het Iraaks Consensus Front (ICF), gisteren zijn zes ministers uit de Iraakse regering teruggetrokken. Ze protesteren tegen de manier waarop de sjiitische premier Nouri al-Maliki de soennitische minister van cultuur, Asad Kamal al-Hashimi, heeft behandeld. Tegen Al-Hashimi werd deze week een arrestatiebevel uitgevaardigd. Veiligheidstroepen vielen zijn huis in Bagdad binnen, omdat hij het brein zou zijn achter een moordpoging twee jaar geleden op een seculiere politicus. Soennitische politici beschouwen de actie tegen Al-Hashimi als politiek gemotiveerd en vroegen Al-Maliki om in te grijpen. Dit weigerde hij.
Al-Hashimi houdt zich schuil in de door het Amerikaanse leger bewaakte Groene Zone in Bagdad, zei de seculiere parlementariër Mithal al-Alusi, het doelwit van de moordaanslag in 2005. Zijn twee zoons kwamen bij die aanslag om het leven. Soennieten claimen dat de jacht op Al-Hashimi onderdeel is van een campagne van de regering, die wordt gedomineerd door sjiieten, om soennitische politici te marginaliseren.