Economie

Liever een herenoverhemd voor 14 euro

Nederlandse bedrijven verdwijnen van vaderlandse bodem. Voor honderden miljoenen vallen ze in buitenlandse handen. Wat is er over van Hollands glorie? Vandaag deel 5 en slot: HEMA.

Riekelt Pasterkamp
29 June 2007 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Karin van de broodafdeling van de HEMA in het centrum van Apeldoorn heeft er nog niet zo bij stilgestaan. „Ach, of de baas nou een Brit of een Belg is, werken moet je toch. En misschien wel harder.”Het nieuws is nog vers. De oer-Hollandse warenhuisketen HEMA heeft een nieuwe eigenaar. De Britse investeringsmaatschappij Lion Capital koopt de HEMA.

Lion Capital is gevestigd in Londen en een grote investeerder in de consumentenmarkt. Het bedrijf is eigenaar van onder meer lingerieketen La Senza en de Orangina Group, de fabrikant van de frisdranken Orangina en Schweppes.

Hoeveel de investeringsmaatschappij voor HEMA betaalde, is niet officieel bekendgemaakt. Volgens het Financieele Dagblad gaat het om meer dan een miljard euro.

Een Nederlandse winkelstraat is niet compleet zonder een filiaal van de HEMA. De Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, kortweg HEMA, is een typisch Nederlands warenhuis. Naar verluidt koopt een groot deel van de Nederlanders er zijn ondergoed. Zonder daar overigens weer voor uit te durven komen.

De HEMA’s zijn no-nonsensewinkels zonder al te veel dure opsmuk. Medewerksters dragen grappige blauwe zonneklepjes, de klassieke rookworst en de al even klassieke tompouces zijn spreekwoordelijk, de Jip & Janneke Bubbelspa is rond de feestdagen niet aan te slepen. Nederlanders kopen graag bij de HEMA; het is er vertrouwd.

Moderne fratsen als de verkoop van reizen, autoverzekeringen en taalcursussen ziet de klant hoofdschuddend aan. Hoeft allemaal niet. Liever gewoon een herenoverhemd voor 14 euro en een koekenpan met 20 procent korting.

„We houden er rekening mee dat Nederland houdt van HEMA. Het is een uniek winkelmodel. Er zijn grenzen aan wat je kunt veranderen”, aldus Mary Minnick van Lion Capital.

De HEMA werd opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf. Op 4 november 1926 opende de eerste vestiging van de HEMA haar deuren in de Amsterdamse Kalverstraat, een paar dagen later gevolgd door een tweede filiaal in de Oude Hoogstraat.

Wat in die tijd het meest opviel, was het systeem van eenheidsprijzen. De veelgevraagde artikelen waren te koop voor vaste prijzen: 25 en 50 cent. In 1928 werd het prijzenaanbod uitgebreid met bedragen als 10 cent, 75 cent en 1 gulden. Na de Tweede Wereldoorlog heeft HEMA dat systeem los moeten laten. Soms komt het terug, bij acties en aanbiedingen.

De HEMA groeide en groeide en heeft vandaag de dag 300 vestigingen in Nederland, 50 in België, 6 in Duitsland en 1 in Luxemburg. Er werken ongeveer 10.000 mensen. HEMA was onderdeel van Maxeda, waar ook de ketens V&D, Praxis en de warenhuizen van de Bijenkorf onder vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer