VN luiden noodklok over groei steden
LONDEN (AP) – De Verenigde Naties luiden de noodklok over het wereldwijd snel stijgend aantal stadsbewoners. In 2008 woont voor het eerst de helft van de wereldbevolking, zo’n 3,3 miljard mensen, in steden, staat in een woensdag verschenen VN–rapport.
Veel steden zijn niet voorbereid op de bevolkingstoename. Zonder goede stadsplanning dreigt de armoede om zich heen te grijpen en verslechteren de kansen voor jongeren en de rechten van vrouwen, zei ondersecretaris–generaal Thoraya Ahmed Obaid van de VN tegen het persbureau AP.Een religieuze revival is een opvallend bijverschijnsel van de urbanisatie, blijkt uit het rapport. Urbanisatie gaat vaak samen met secularisering, maar in de steden in het Midden–Oosten is de radicale islam gegroeid, in Latijns–Amerika de pinksterkerken en in India de cultus van Shivaji. Als steden er niet in slagen in de behoeften te voorzien van hun vele inwoners radicaliseren gelovigen, waarschuwt het rapport.
Het zijn vooral de kleinere steden die groeien, niet de metropolen. Momenteel pogen veel kleinere steden arme migranten buiten de deur te houden, door bijvoorbeeld minder geld te besteden aan goedkope huisvesting. Steden zien armen als een last, terwijl ze beschouwd moeten worden als toegevoegde waarde, zei Obaid. Investeringen in onderdak en onderwijs kunnen voor economische groei zorgen.
Geboorteoverschotten, niet migratie van het platteland, zijn de belangrijkste oorzaak voor de groei van steden. Geboortebeperking is daarom de effectiefste methode om de groei af te remmen. Het stadsleven zelf remt overigens ook het geboortecijfer. Vrouwen willen minder kinderen, hebben ook minder kinderen nodig, en willen dat hun kinderen een hogere levensstandaard hebben.