Rusland gaat vier nieuwe kerncentrales bouwen
Om een stroomtekort te voorkomen gaat Rusland vier nieuwe kernreactoren bouwen, heeft het staatsconsortium voor kerncentralebouw Rosergoatom donderdag bekendgemaakt.
Volgend jaar wordt de derde reactor in de centrale Kalinin in West-Rusland voltooid en voor 2006 komen nog eens drie reactoren in Koersk, Rostov en Balakovo gereed, zei de directeur van Rosenergoatom, Oleg Sarajev.
De ontploffing van de centrale in het Oekraense Tsjernobyl in april 1986 - de grootste kernramp uit de geschiedenis - veroorzaakte een groot wantrouwen bij de bevolking en verhinderde dat nieuwe centrales werden neergezet. De aanhoudende stroomstoringen in Rusland hebben bij lokale bestuurders en de bevolking echter geleid tot een nieuwe waardering voor kernenergie.
„Wij hadden Tsjernobyl en die last blijft bij ons”, zei Sarajev, „maar Rosenergoatom is een nieuw leven begonnen, verbonden met de renaissance van de kernenergie.”
In maart 2001 werd de eerste nieuwe reactor sinds Tsjernobyl opgeleverd. De reactor staat in een centrale in de zuidelijke regio Rostov. De 1.000-megawatt reactor is van het type VVER-1000 dat de reactorkern koelt met water dat onder druk staat. Dit type wordt als veiliger gezien dan de grafietgekoelde centrale van Tsjernobyl.
Sarajev zei dat Rosenergoatom, leverancier van 15,4 procent van alle Russische elektriciteit, werkt aan de verlenging van de levensduur van de oudste van de dertig centrales in Rusland. De komende twee jaar gaat Rosenergoatom zo’n 1,4 miljard euro investeren.