Afghanistan vraagt Nederland te blijven
DEN HAAG (ANP) – Een delegatie van Afghaanse parlementariërs heeft donderdag Nederland wederom opgeroepen om de militaire missie in Uruzgan na 2008 te verlengen. Ze deden dit tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken.
De parlementariërs zijn op rondreis in Europa om meer steun te krijgen voor de wederopbouw van hun land en te praten over de stand van zaken in het land. Voor Nederland deden zij Madrid aan. Na hun bezoek in Den Haag gaan ze nog naar Berlijn.Nederland heeft vorig jaar toegezegd tot augustus 2008 in Uruzgan te blijven. De Verenigde Staten en de Navo hebben het kabinet met klem verzocht om de missie te verlengen. Er zijn geen opvolgers gevonden voor de Afghaanse provincie. Het kabinet is er nog niet uit en maakt na het zomerreces aan de Tweede Kamer bekend of en in welke vorm Nederland na 2008 nog wil bijdragen aan de NAVO–macht ISAF. Voor die tijd zullen de fractievoorzitters worden gepolst over de kwestie.
Vooralsnog hebben de regeringspartijen ChristenUnie, PvdA en het CDA nog geen duidelijk standpunt over de kwestie. De ChristenUnie zal bij haar afweging ook kijken naar de financiële en materiële mogelijkheden om de missie veilig te verlengen en de afspraken met de andere NAVO–partners. Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn heeft aangegeven dat er niet genoeg geld is om de missie op de huidige manier voort te zetten. Volgens de ChristenUnie zijn andere ambities, zoals de wens om naar Afrika te gaan, pas bespreekbaar als er een besluit ligt over Uruzgan.
SP en GroenLinks zijn tegen verlenging. De SP vindt zelfs dat Nederland de beloofde twee jaar niet moet volmaken. Het is te veel een offensieve vechtmissie geworden, in plaats van een stabilisatie– en wederopbouwmissie, stelt de SP. De partij verwijst daarbij naar de gevechten die zich de afgelopen tijd in de buurt van Chora hebben afgespeeld.
D66 is ook tegen verlenging en vindt dat het kabinet daar snel een knoop over moet doorhakken. Hoe langer dat duurt, hoe moeilijker het is om een opvolger te vinden die bereid is de taken in Uruzgan over te nemen, vindt de partij. De internationale gemeenschap moet wel blijven, maar Nederland moet zich aan zijn afspraak van maximaal twee jaar houden. Het feit dat Uruzgan zich lijkt te ontpoppen tot de gevaarlijkste regio speelt daar ook een rol bij. Een missie in een andere provincie is echter voor D66 wel bespreekbaar.
Ook de VVD vindt dat Nederland zich aan de afspraken moet houden. De liberalen zijn uiterst gereserveerd over verlenging en vinden dat de last voor de gevaarlijke provincies beter verdeeld moet worden over de NAVO–partners. Alleen als de regering een goed verhaal heeft en minister Bos (Financiën) er genoeg extra geld voor uittrekt, is een vorm van verlenging bespreekbaar.