Buitenland

Gazastrook in wurggreep

GAZA–STAD/JERUZALEM (ANP) – De Palestijnse Gazastrook wordt steeds meer in een wurggreep gehouden sinds de machtsovername door de radicaalislamitische Hamas. Vluchtelingen kunnen de smalle landstrook tussen Israël, Egypte en de Middellandse Zee nauwelijks uit. Hulpgoederen mogen het geïsoleerde gebied slechts mondjesmaat in.

20 June 2007 19:24Gewijzigd op 14 November 2020 04:52

De inwoners van de Gazastrook kampen mogelijk binnen twee tot vier weken met ernstige tekorten aan voedingsmiddelen zoals meel, rijst en olijfolie, waarschuwden de Verenigde Naties woensdag. De volkerenorganisatie vindt dat Israël ruimhartiger de grenzen moet openen voor konvooien met voedsel- en andere hulp.Voor de grensovergang Karni staan momenteel nog 104 containers met hulpgoederen te wachten op vervoer naar de strook. Het is onduidelijk wanneer de goederen de grens over mogen.

De Israëlische regering stelde de grens met de Gazastrook woensdag slechts selectief open om bepaalde groepen de gelegenheid te geven het Palestijnse landsdeel te verlaten. Volgens Israëlische media laat Israël alleen buitenlanders (niet–Palestijnen) door en mensen die dringend medische hulp nodig hebben.

Onder de buitenlanders die konden vertrekken waren circa 140 Russen en ongeveer negentig personen uit Oekraïne. Het ging vooral om vrouwen die getrouwd zijn met Palestijnen.

Naar schatting enkele honderden Palestijnen hebben zich langs de grens verzameld omdat ze de Gazastrook willen verlaten. Het gaat onder anderen om aanhangers van de Fatah-beweging die zich niet meer veilig voelen nu de strook in handen is gekomen van de rivaliserende Hamas. Ze willen naar de eveneens Palestijnse Westelijke Jordaanoever, die door Fatah wordt beheerst.

Israël controleert ook de toevoer van drinkwater, brandstof en stroom naar de Gazastrook. De Israëlische regering zei woensdag dat de doorgifte „op dit moment" niet in gevaar is „uit humanitaire overwegingen". Een heroverweging van dit standpunt is volgens een zegsman overigens niet uitgesloten.

Israël en de nieuwe Palestijnse regering van premier Salam Fayyad, die als gematigd geldt, knoopten ondertussen betrekkingen op hoog niveau aan. Daarmee komt officieel een einde aan de vijftien maanden durende boycot van de Palestijnse Autoriteit.

De Palestijnse president en Fatah-leider Mahmoud Abbas ontbond vorige week een door Hamas geleide regering, nadat Hamas met geweld de macht van Fatah had ovegenomen in de Gazastrook. De zondag benoemde interim-regering van Fayyad heeft feitelijk alleen zeggenschap over de Westelijke Jordaanoever.

Israël en het Westen verbraken alle betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit nadat Hamas in maart 2006 aan de macht was gekomen. Hamas weigert Israël te erkennen, geweld af te zweren en zich te houden aan gemaakte vredesafspraken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer