Forse kritiek oppositie op beleidsplan
DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer uitte dinsdag forse kritiek op het beleidsprogramma van het kabinet. Volgens de grootste oppositiepartij, SP, bevat het beleidsprogramma te veel mooie woorden en plaatjes en te weinig concrete maatregelen, bijvoorbeeld om de marktwerking in de zorg tegen te gaan.
De Kamer debatteerde dinsdag met het kabinet over het beleidsprogramma, een uitwerking van het regeerakkoord en het resultaat van honderd dagen luisteren naar de samenleving. Het stuk, met 74 doelstellingen, werd vorige week door premier Balkenende en de vicepremiers Bos en Rouvoet gepresenteerd.SP-Kamerlid Kant richtte haar pijlen op de volgens haar schadelijke schaalvergroting in de samenleving. „Daartegen onderneemt het kabinet niets.” Kant verwees naar een wijkverpleeghuis in Soest dat zij bezocht. „Heel kleinschalig. Geen kantoor, geen balie, zes bewoners slechts, vlak naast een school. Ik vroeg de verzorgende: Waarom nu juist zes? „Dat is makkelijk”, antwoordde hij. „Het is een logische omvang. Er passen bijvoorbeeld precies zes gehaktballen in een pan.”
SGP-leider Van der Vlies zei in het beleidsprogramma iets wezenlijks te missen. „Het valt op dat geen enkele opmerking wordt gemaakt over de zorgen die veel mensen hebben over wat ik nu maar noem de islamisering van grote delen van onze samenleving. Het is toch moeilijk voorstelbaar dat helemaal niemand van de burgers met wie het kabinet sprak, daarover iets heeft gezegd. Is dit thema, waarvan uit diverse onderzoeken blijkt dat dit veel mensen in stadswijken en gaandeweg ook steeds meer mensen in de regio beroert, dan helemaal niet aangedragen?”
VVD-fractievoorzitter Rutte herhaalde zijn verwijt dat het beleid van het kabinet-Balkenende „betuttelend” is. Hij voelt niets voor de gesubsidieerde banen die het kabinet-Balkenende wil realiseren.
GroenLinks en D66 presenteerden tijdens het debat alternatieve beleidsprogramma’s. Fractieleider Halsema mist maatregelen op het gebied van milieu en klimaat, werkgelegenheid en armoedebestrijding.
ChristenUniefractieleider Slob toonde zich teleurgesteld over de weinig concrete maatregelen voor mantelzorg en vrijwilligerswerk. Verder maande hij het kabinet tot haast bij de behandeling van de Winkeltijdenwet. De coalitiepartijen CDA, PvdA en CU hebben afgesproken een uitbreiding van het aantal koopzondagen, met een beroep op de zogeheten toerismebepaling, tegen te gaan. „De afgelopen weken zijn er gemeenten geweest die gauw nog even hun aantal koopzondagen hebben uitgebreid. De afspraak in het coalitieakkoord is helder, nu willen we actie”, aldus Slob.
CDA-fractievoorzitter Van Geel wilde van het kabinet de garantie dat het zo snel mogelijk werk maakt van de verplichte maatschappelijke stage voor scholieren. Het kabinet heeft beloofd volgend jaar te starten met het stageprogramma. Maar volgens de christendemocraten is het plan financieel en inhoudelijk nog onvoldoende uitgewerkt.