Centrumrechts krijgt ruime meerderheid in Frans parlement
PARIJS (ANP/AFP) - De partij van de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy heeft bij de parlementsverkiezingen zondag een absolute meerderheid gekregen in de Nationale Vergadering, de Franse Tweede Kamer.
Sarkozy’s Unie voor een Volksbeweging (UMP) kreeg volgens de officiële uitslagen 314 zetels in de Assemblée van 577 afgevaardigden. De voornaamste oppositiepartij PS, de Socialistische Partij, verwierf 185 zetels. Dat betekent voor deze partij ondanks sombere opiniepeilingen en een verloren presidentsverkiezing toch een winst van ruim veertig zetels.De toekomst van de PS hangt voor een belangrijk deel af van het nieuwe leiderschap. De vraag hoe dat vorm krijgt, werd zondag overschaduwd door de bevestiging dat ex-presidentskandidate Ségolène Royal en haar levenspartner, PS-partijvoorzitter Hollande, na een kwart eeuw samen en vier kinderen echt uit elkaar zijn.
De einduitslagen vielen na euforische voorspellingen over de kansen van de UMP enigszins tegen voor het kamp van Sarkozy, maar zijn daadkracht hoeft in ieder geval niet te lijden onder parlementaire zwakte. De centrumrechtse UMP, de vijf jaar oude opvolger van de gaullistische RPR, vindt in het Palais Bourbon (parlementsgebouw) bovendien nog 22 bondgenoten uit de inmiddels opgesplitste centrumpartij Unie voor de Franse Democratie (UDF).
Het verder naar links in het politieke midden opgeschoven deel van de UDF, onder het vaandel van de Democratische Beweging van Bayrou, krijgt uiteindelijk slechts drie zetels.
Het Franse districtenstelsel maakt het erg moeilijk voor kleinere partijen voet aan de grond te krijgen in de volksvertegenwoordiging in Parijs. Bayrou is daar net als de radicaal rechtse veteraan politicus Jean-Marie Le Pen het slachtoffer van. Le Pens Front National viste weer achter het net en kreeg geen enkele zetel.
Toch is er nog klein rechts in het parlement met tien verschillende afgevaardigden. Kleine linkse groepen of personen verzamelden vijftien zetels. De communisten hebben, electoraal althans, weer een verkiezingsseizoen overleefd en krijgen vijftien zetels. De ooit machtige en Moskougetrouwe communistische partij verkeert door de gestage leegloop in ernstige financiële moeilijkheden. Andere extreemlinkse partijtjes vergaarden zeven zetels. De Groenen in Frankrijk wisten vier zetels te bemachtigen. Voorts zijn nog twee onafhankelijke parlementsleden moeilijk in te delen bij een groter geheel.