Wild overleefde massaal strijd in Zuid-Sudan
KAMPALA - Voor het eerst sinds 25 jaar waren onderzoekers in staat om wilde dieren te tellen in Zuid-Sudan. Tot hun stomme verbazing namen zij vanuit de lucht enorme kuddes gazellen en antilopen waar.
Het nieuws werd dinsdag bekendgemaakt in New York tijdens een persconferentie van de Vereniging tot Bescherming van Wild (Wildlife Conservation Society, WCS). Onderzoeker Michael Fay van de WCS vloog met een vliegtuigje kriskras over grote delen van het gebied om met eigen ogen te zien en te tellen hoeveel dieren de burgeroorlog hebben overleefd die van 1983 tot 2005 dood en verderf zaaide in Zuid-Sudan. Hij telde meer dan een miljoen gazellen en antilopen.Fay vloog samen met enkele andere onderzoekers gedurende een maand op lage hoogte over verschillende gebieden in het oosten en het westen van Zuid-Sudan. Ze gaven met deze zoektochten een vervolg aan het laatste onderzoek naar aantallen wilde dieren dat in 1982 was uitgevoerd. Op deze manier kunnen uitkomsten worden vergeleken.
Veel dieren zijn, zoals werd verwacht, wel verdwenen. In tijden van oorlog zien stropers hun kans schoon. Bovendien schieten veel soldaten, rebellen en gewone burgers op wilde dieren om te eten.
Zo is de zebra bijna uit Zuid-Sudan verdwenen. Maar het grote nieuws van het onderzoek is volgens Fay dat opvallend veel dieren, veel meer dan verwacht, de oorlog wel hebben overleefd.
De belangrijkste reden daarvan is volgens de onderzoekers dat de rivier de Nijl en het grote moerasgebied met de naam Sudd het westen van Zuid-Sudan scheiden van het oosten. Veel van de wilde dieren trekken gedurende de verschillende seizoenen van het ene naar het andere gebied. Stropende Arabieren trokken op hun paarden door grote delen van het gebied ten westen van de Nijl. Daar schoten zij veel dieren af. Maar zij waren niet in staat om over rivier en moerassen naar het oostelijke gebied te trekken. Daar waren veel dieren dus betrekkelijk veilig.
Dieren die niet van nature migreren hebben meer moeite gehad de oorlog te overleven. In gebieden ten oosten van de Nijl zagen de onderzoekers enorme kuddes gazellen en antilopen die zich uitstrekten over een gebied van 50 bij 80 kilometer. Fay: „Op sommige plaatsen was de bodem bedekt met één grote kluwen dieren. Volgens mij zijn in Zuid-Sudan de grootste kuddes migrerende dieren, groter dan de wereldberoemde trek van wilde dieren in de Serengeti van Tanzania. Dit hadden we niet verwacht in een land dat geteisterd is door tientallen jaren van oorlog.”