Buitenland

Journalisten hekelen ‘tv-truc’ extremisten

JERUZALEM/GAZA-STAD - De gewapende Palestijnen die zaterdag de zwaarbewaakte grens met Israël over wisten te komen door gebruik te maken van een witte jeep die was voorzien van televisie- en persemblemen, zijn onder felle kritiek gekomen van in de Gazastrook werkzame journalisten.

Buitenlandredactie
11 June 2007 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 04:50

Volgens de journalisten wordt het werk voor hen door dit soort trucs steeds gevaarlijker. De vier Palestijnen, activisten van de Islamitische Jihad en van de Fatahpartij van de Palestijnse president Mahmud Abbas, wilden een Israëlische militair ontvoeren. In die opzet slaagden zij niet. Wel leverden zij ongeveer twee uur lang slag met Israëlische militairen die de legerpost bij de grensovergang Kissufim bewaakten. Een van hen werd door de militairen doodgeschoten.Op 25 juni vorig jaar ontvoerden gewapende Palestijnen een Israëlische soldaat van een post bij Kerem Shalom, ruim 20 kilometer ten zuiden van Kissufim. De aanval, waarbij ook twee soldaten werden gedood, vormde voor Israël aanleiding een offensief in de Gazastrook te beginnen. De ontvoerde soldaat, Gilad Shalit, is nog altijd niet terecht.

De Palestijnse Vereniging van Journalisten bracht gisteren in Gaza een verklaring uit, waarin de truc van de activisten scherp werd veroordeeld. Geen enkele journalist in Gaza wilde echter op persoonlijke titel spreken, uit angst voor represailles. De Foreign Press Association in Tel Aviv, die de internationale nieuwsmedia vertegenwoordigt die werkzaam zijn in Israël en de Palestijnse gebieden, sprak van een ernstige ontwikkeling die het werk van journalisten in gevaar brengt. Legerwoordvoerster majoor Avital Leibovitch sprak van cynisch misbruik van de bescherming die de journalist tijdens zijn werk geniet. De door de activisten gebruikte jeep leek namelijk bedrieglijk veel op de jeeps die als persvoertuigen door Israël geaccrediteerd zijn, aldus Leibovitch.

Gisteren sloeg het Israëlische leger overigens terug, met raketaanvallen op een gebouw dat wordt gebruikt door de Islamitische Jihad en een wapenfabriekje van strijders van Fatah.

Aanhangers van de Palestijnse organisaties Hamas en Fatah kwamen gisteren in de Gazastrook opnieuw met elkaar in botsing. Daarbij vielen zeker 6 doden en 59 gewonden. Het waren de hevigste gevechten tussen de rivaliserende Palestijnse facties in weken.

Een veiligheidsfunctionaris van Fatah werd van een vijftien verdiepingen hoog gebouw in Gaza-stad geduwd. De 25-jarige man overleefde de val niet. Uit wraak doodden Fatahleden niet veel later een imam van Hamas en werd een Hamaslid van een twaalf verdiepingen hoog appartementencomplex geduwd. Ook deze val was dodelijk.

De Palestijnse premier Ismail Haniyah heeft alle strijders opgeroepen zich terug te trekken van de straten, zodat vandaag 24.000 schoolkinderen in de Gazastrook aan hun eindexamen zouden kunnen beginnen.

Fatah en Hamas sloten op 19 mei een staakt-het-vuren na weken van gevechten, waarbij meer dan vijftig mensen omkwamen. Twee dagen geleden werd een lid van Fatah doodgeschoten en sindsdien is het geweld tussen de rivalen weer opgelaaid.

Afgelopen nacht is de woning van de Palestijnse premier Ismail Haniyah beschoten, zo maakten Palestijnse veiligheidsfunctionarissen bekend. Het was niet direct duidelijk of bij de schietpartij gewonden zijn gevallen. Haniyah woont in het vluchtelingenkamp Shati, buiten Gaza-stad.

In Indonesië zijn gisteren tienduizenden moslims de straat opgegaan om hun onvrede te uiten over veertig jaar Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. In de grootste steden van Indonesië, Jakarta en Medan, trokken grote manifestaties menigtes van wel 10.000 mensen en ook elders in het land vonden demonstraties tegen Israël plaats. Demonstranten droegen spandoeken met zich mee waarop te lezen viel: ”Israël is de vijand” en ”Red ons Palestina”.

„Als er een vreedzame en vrije Palestijnse staat zou zijn, denk ik dat 60 procent van de internationale veiligheidsproblematiek is opgelost”, zei Hidayat Nur Wahid, de Indonesische parlementsvoorzitter. In Indonesië wonen 190 miljoen, voor het grootste deel gematigde, moslims en is daarmee het land met de meeste islamitische inwoners ter wereld. Van oudsher steunt Indonesië de Palestijnen in hun strijd voor onafhankelijkheid en het land onderhoudt derhalve geen diplomatieke betrekkingen met Israël.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer