Bush: Onafhankelijkheid voor Kosovo
TIRANA - Volgens de Amerikaanse president George Bush is er genoeg gepraat over de kwestie Kosovo en is het tijd om concrete stappen te zetten richting onafhankelijkheid. Dat zei Bush zondag tijdens zijn bezoek aan Albanië na overleg met de Albanese premier Sali Berisha.
Volgens Bush moet vanaf nu met elk overleg over Kosovo onafhankelijkheid als uiteindelijke doelstelling hebben.Met zijn woorden lijkt Bush zich vooral te richten tot Rusland, dat tegenstander is van de Kosovaarse onafhankelijkheid, omdat het een precedent schept voor andere regio’s die onafhankelijkheid nastreven. Servië, een bondgenoot van Rusland, beschouwt Kosovo vanuit historisch perspectief als een Servische provincie, en weigert de onafhankelijkheid ervan te aanvaarden. Sinds de oorlog tussen Servische troepen en etnisch Albanese rebellen in 1999 staat Kosovo onder het bewind van de Verenigde Naties.
Rusland betuigde zaterdag opnieuw zijn steun aan Servië. De Russische president Vladimir Poetin zei in Sint-Petersburg tegen de bezoekende Servische premier Vojislav Kostunica dat de argumenten van Rusland tegen de onafhankelijkheid van Kosovo eindelijk serieus zijn genomen op de vrijdag geëindigde topconferentie van de zeven meest vooraanstaande, rijke industrielanden en Rusland (G-8).
De Servische regering liet zondag in een reactie weten dat de toekomst van Kosovo volgens haar in de handen van de VN ligt, en niet in die van de Verenigde Staten. „Het is absoluut zeker dat de VN-Veiligheidsraad niet akkoord zal gaan met een onafhankelijk Kosovo”, zei een adviseur van de Servische premier Vojislav Kostunica. Hij zei er zeker van te zijn dat Rusland desnoods zijn vetomacht zal gebruiken.
De Kosovaarse premier Agim Çeku reageerde verheugd op Bush’ woorden. Hij riep de etnische Albanezen in Kosovo op kalm te blijven, zodat de onafhankelijkheid van Kosovo op vreedzame wijze kan worden gerealiseerd. Volgens Çeku heeft Bush Kosovo gisteren met zo veel woorden onafhankelijk verklaard. De etnisch Albanese meerderheid in Kosovo wil afscheiding en wordt daarbij gesteund door westerse landen en het plan van VN-gezant Martti Ahtisaari.
Zaterdag zei Bush al tijdens zijn bezoek aan Rome dat er vaart moet komen in de kwestie Kosovo. Bush was in de Italiaanse hoofdstad op audiëntie bij paus Benedictus XVI. De twee, die elkaar niet eerder hadden ontmoet, spraken onder andere over de positie van de christenen in Irak. De paus maakt zich zorgen dat het christelijke geloof in de Iraakse samenleving zoals die bezig is zich ontwikkelen niet getolereerd zal worden, zei Bush op een persconferentie die hij gaf met de Italiaanse premier Romano Prodi, die hij sprak na bij de paus op bezoek te zijn geweest.
De paus had in zijn paasboodschap het voortgaande geweld in Irak veroordeeld zei daarin ook dat er niets positiefs gebeurt in dat land. Het is niet duidelijk of hij dit tegenover Bush herhaalde. Bush zei dat het gesprek met de paus, die hij een „slimme, liefdevolle man” noemde, hem had geraakt.
Prodi zei met Bush te hebben gesproken over onder andere China, Afrika, klimaatverandering en armoede, Kosovo, Libanon en Afghanistan. Ook zei hij tegen Bush te hebben gezegd dat de inspanningen om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen opgevoerd moeten worden. Bush gaat ook nog op bezoek bij oud-premier Silvio Berlusconi. Gevraagd naar het waarom daarvan zei Bush: „Hij is de oppositieleider en een vriend.” Volgens hem neemt Prodi het hem niet kwalijk dat hij Berlusconi opzoekt.
In het centrum van Rome gebruikte de politie toen ze met flessen en andere voorwerpen werd bekogeld traangas tegen tienduizenden antiglobalisten en andere linkse actievoerders die tegen Bush demonstreerden. De organisatie van de demonstratie schatte het aantal deelnemers op 150.000. Er was rond de 10.000 man politie op de been.
Bush kwam vrijdagavond in Rome aan en reisde gisteren verder naar Albanië en Bulgarije.