Buitenland

Sarkozy verovert ook parlement

PARIJS - De partij van de nieuwbakken Franse president Nicolas Sarkozy, de Unie voor een Volksbeweging (UMP), heeft zondag in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen een overwinning behaald. Dat bleek zondagavond uit de eerste uitslagen.

Buitenlandredactie
11 June 2007 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:50

Sarkozy kan in de Nationale Vergadering rekenen op een zeer grote meerderheid. De UMP stond na het tellen van 93 procent van de stemmen op 40 procent en de socialisten moeten het voorlopig doen met 25 procent.De socialistische ex-presidentskandidate Ségolène Royal deed zondagavond een dringend beroep op de kiezers komende zondag naar de stembus te komen voor de tweede ronde. Ze moeten dan voorkomen dat de UMP naast het presidentsschap ook de absolute meerderheid in de volksvertegenwoordiging krijgt. Veel kiezers moeten volgens Royal treurig en teleurgesteld zijn zo vlak na de presidentsverkiezingen, maar ze moeten een balans in de politiek veilig stellen.

Zondag wordt in de kiesdistricten waar geen enkele kandidaat bij een opkomst van minstens 25 procent meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen won, een tweede ronde gehouden. Daaraan mogen alle kandidaten meedoen die in de eerste ronde ten minste 12,5 procent van de kiesgerechtigden achter zich hebben gekregen. Geregeld scharen de rechtse en de linkse partijen zich achter de sterkste kandidaat uit hun kamp, maar soms zijn er ook ”triangulaires” met drie kandidaten.

De nieuwe Franse premier François Fillon heeft de kiezers zondagavond ook opgeroepen aanstaande zondag massaal te stemmen om de regering aan „een meerderheid voor actie” te helpen. De opkomst was gisteren erg laag met naar schatting iets meer dan ruim 60 procent van de stemgerechtigden die kwam opdagen. Vorige maand kwam 84 procent naar de stembus om uiteindelijk Sarkozy tot president te kiezen.

In totaal hebben 7639 kandidaten, verdeeld over veertien partijen, zich verkiesbaar gesteld voor de 577 zetels tellende Assemblée Nationale. Onder hen zijn ook elf van de vijftien onlangs benoemde ministers. Premier François Fillon, zelf ook kandidaat, heeft laten doorschemeren dat er voor ministers die geen zetel in de Assemblée behalen, geen plek is in het kabinet. Alleen Alain Juppé, minister van Milieu, loopt kans om op die manier zijn ministerspost kwijt te raken. Vooralsnog ziet het er echter goed uit voor Juppé.

De man die zich als nieuw alternatief in het politieke centrum heeft gepresenteerd, François Bayrou, gaf net als Royal gisteren snel blijk van zijn teleurstelling. Zijn partij kreeg naar schatting slechts 7 procent van de stemmen. Als presidentskandidaat kreeg hij in mei nog 18,5 procent. Bayrou waarschuwde dat de „golf” van de UMP een politieke onevenwichtigheid heeft geschapen waar Frankrijk nog veel spijt van krijgt. Bayrou’s nieuwe partij, de Democratische Beweging (MoDem), kan op slechts 4 zetels rekenen.

Het extreem rechtse Front National van Jean-Marie Le Pen en de Franse Communistische Partij (PCF) kregen allebei 4,3 procent van de stemmen. Voor de 78-jarige Le Pen is dit de slechtste uitslag sinds 1981. De Groenen bleven steken op 3,2 procent.

Volgens berekeningen van opiniepeilers kan de centrumrechtse UMP van president Nicolas Sarkozy rekenen op 383 tot 501 zetels in de nieuwe Nationale Vergadering, de socialistische PS en hun bondgenoten op 60 tot 170 zetels.

De uiteindelijke uitslag is van groot belang voor de verwezenlijking van de vergaande hervormingsplannen waarmee Sarkozy vorige maand het presidentschap binnenhaalde. Sinds die verkiezingen heeft Sarkozy zich getoond als een man van actie, een schril contrast met het langzamere tempo van zijn voorganger Jacques Chirac. In Frankrijk, een land dat worstelt met zijn identiteit en zijn economische voorspoed ziet slinken, heeft die daadkracht Sarkozy en zijn partij veel populariteit opgeleverd.

De enige onzekerheid is dan ook hoe groot de overwinning van de UMP zal blijken. De tweede termijn op rij met een rechtse meerderheid in de Assemblée Nationale betekent een breuk met het verleden. Sinds 1978 is in de Assemblée telkens een rechtse meerderheid opgevolgd door een linkse en andersom.

Politiek analist Dominique Mosi spreekt van een vlekkeloze strategie van Sarkozy, om eerst de zaken aan te grijpen die hem populair maken en de nare klussen voor later te bewaren. Volgens Moisi heerst er in Frankrijk een sfeer van optimisme en voert het gevoel de zaken onder controle te hebben de boventoon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer