Wachtlijst sociale werkplaats wordt zaak gemeenten
APPINGEDAM (ANP) – Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken) wil aan gemeenten overlaten hoe zij de groeiende wachtlijsten voor sociale werkplaatsen oplossen. Individuele gemeenten krijgen een zak geld om een minimum aantal ’beschutte’ werkplekken te bieden voor gehandicapten en worden extra beloond voor de mensen die zij uit de sociale werkplaats aan aangepast werk helpen bij een ’normale’ werkgevers.
Dat maakte de bewindsman vrijdag bekend bij de opening van een nieuw onderkomen van de sociale werkplaats Fivelingo in Appingedam. De overheid is nu jaarlijks ruim 2 miljard euro kwijt aan de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en dat bedrag blijft oplopen. Begin dit jaar stonden circa 18.000 mensen op de wachtlijst, tegen ruim 15.000 anderhalf jaar eerder.Volgens Aboutaleb gaat het mis, doordat het merendeel van de bijna 100.000 WSW’ers op een beschermde werkplek zit. Nu wordt een op de tien gedetacheerd en is 2 procent met begeleiding en subsidie in dienst van een reguliere werkgever. Terwijl meer dan de helft van het personeel volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) aangepast werk kan doen bij een ’gewone’ werkgever.
Sociale werkplaatsen investeren volgens de staatssecretaris nu te veel in de eigen productielijnen en bemiddelen hun personeel nog te weinig naar buiten. Ook moeten gemeenten meer investeren in gehandicapten die op de wachtlijst staan, omdat stilzitten hun kansen op de arbeidsmarkt alleen maar verkleint. WSW’ers staan gemiddeld een jaar op de wachtlijst, maar soms wel drie jaar.
Aboutaleb houdt volgens zijn woordvoerder vast aan het huidige budget van ruim 2 miljard euro. Dat bedrag is goed voor bijna 90.000 werkplekken (die circa 24.000 euro kosten) in de sociale werkplaatsen. Momenteel zijn al meer (bijna 100.000) mensen via de WSW aan de slag, maar sommigen kunnen door hun handicap bijvoorbeeld alleen een deeltijdbaan aan.