Olympische Spelen halen Peking overhoop
GENEVE (AP) - Voor de Olympische Spelen die volgend jaar zomer worden gehouden in Peking zijn reeds 1,25 miljoen mensen uit hun huizen gezet en dat aantal zal nog toenemen tot 1,5 miljoen. Dat zegt het in Genève gevestigde Centrum voor Huisvestingsrechten en Uitzettingen (Cohre) in een woensdag verschenen rapport.
Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kloppen de in het rapport genoemde cijfers niet en zijn er in werkelijkheid sinds 2002 tot nu toe 6037 huizen gesloopt met het oog op de Olympische Spelen. De bewoners hebben schadevergoeding gekregen en zijn naar behoren elders gehuisvest, zei een woordvoerster van het ministerie. Gedwongen uitzettingen zouden niet zijn voorgekomen.Overigens gaat het rapport niet speciaal over de Olympische Spelen in Peking, maar over gedwongen uitzettingen voor Olympische Spelen en andere grote evenementen in diverse landen. Alleen al voor Olympische Spelen zijn de afgelopen twintig jaar meer dan 2 miljoen mensen uit hun huizen gezet, van wie 720.000 voor de Zomerspelen van 1988 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, aldus Cohre. Het gaat daarbij vrijwel altijd om arme mensen. In Seoul werden bovendien daklozen opgepakt en voor de duur van de Spelen buiten de stad opgesloten.
„De cijfers laten zien in welk mate mega-evenementen als de Olympische Spelen negatieve gevolgen hebben voor de huisvesting van de plaatselijke bevolking”, zei Cohre-directeur Jean du Plessis. „Niemand zou uit zijn huis gezet moeten worden vanwege een sportevenement. Niemand zou verjaagd moeten worden voor een cultureel festijn. De rijke verscheidenheid van een gemeenschap zou niet verborgen, verplaatst of verwoest moeten worden in het belang van een schoonheidswedstrijd.”
Behalve Olympische Spelen worden in het rapport evenementen onder de loep genomen als het WK-voetbal, conferenties van het IMF en de Wereldbank en zelfs de Miss World- en Miss Universeverkiezingen.
Nu reeds dreigen meer dan duizend mensen hun huis kwijt te raken vanwege de Olympische Spelen van 2012 in Londen, zo staat in het rapport. En de organisatoren van de Winterspelen in het Canadese Vancouver (2010) hebben beloofd de huisvestingsrechten te zullen respecteren, maar toch zijn er al 700 goedkope huizen gesloopt. Ook zijn honderden arme mensen en ouderen uit hun huizen gezet, omdat die tot toeristenverblijf worden verbouwd.
Niet alleen worden mensen uit hun huizen gezet omdat die plaats moeten maken voor stadions en dergelijke, ook worden huizen voor arme mensen onbetaalbaar doordat wijken met het oog op de Olympische Spelen worden opgeknapt, zo staat in het rapport. Dat is het geval in Londen en dat was het geval in bijvoorbeeld Barcelona (1992) en Sydney (2000).
De huizenprijzen in Sydney verdubbelden in sommige gevallen en de huren stegen met 40 procent, waardoor veel mensen naar goedkopere wijken aan de rand van de stad werden verdreven. Anders dan in de meeste andere steden waar Olympische Spelen zijn gehouden, zijn in Sydney geen mensen uit hun huis gezet.
Het Internationaal Olympisch Comité noemde het rapport belangwekkend en zei een delegatie te zullen sturen naar een bijeenkomst die Cohre later deze maand over het onderwerp houdt.