Vijf katholieke jongeren en priester in Bagdad ontvoerd
BAGDAD (AP) – Een 30-jarige katholieke priester is woensdag samen met vijf christelijke jongeren in Bagdad ontvoerd, toen zij daar een seminarie bezochten. Dat heeft een katholiek persbureau gemeld. Het is de tweede recente aanval op de kerkelijke gemeenschap van Irak. Drie dagen geleden werden een priester en drie van zijn medewerkers voor een kerk in de stad Mosul neergeschoten.
Twee autobommen hebben woensdag in Bagdad aan zeven personen het leven gekost. Nog eens 27 mensen raakten gewond. De explosies deden zich vrijwel tegelijkertijd voor in de wijk Kazimiyah, waar veel sjiitische heiligdommen staan. De aanslagen zijn waarschijnlijk het werk van radicale soennitische moslims die het gemunt hebben op de sjiitische meerderheid in Irak.In Irak overleden woensdag ook twee Amerikaanse militairen aan verwondingen die ze dinsdag en woensdag opliepen in de provincie Diyala. Sinds maart 2003 zijn inmiddels zeker 3.496 Amerikanen gesneuveld in Irak.
De Iraakse premier Al-Maliki waarschuwde woensdag op een militaire bijeenkomst voor samenzweringen die in buitenlandse hoofdsteden gesmeed worden tegen hemzelf en de Iraakse regering. Hij noemde daarbij geen specifieke landen, maar maande zijn generaals om met ‘ijzeren vuist’ op te treden tegen hen die ‘de rode loper uitleggen’ voor buitenlandse bemoeienis in Irak. Al-Maliki, ruim een jaar aan de macht, is zowel in het binnenland als in het buitenland, waaronder in het Amerikaanse congres, onder vuur komen te liggen, omdat hij er maar niet in slaagt om in Irak eenheid te scheppen.
Voormalig premier Ayad Allawi, net als Al-Maliki een sjiiet, maar van een gematigder soort, is naar verluidt bezig om in Irak steun te vergaren om Al-Maliki als premier te vervangen. Ook zou hij de steun hebben van Egypte, waar net als in andere door soennieten gedomineerde Arabische landen de zorg toeneemt over de stijgende politieke macht van sjiieten in Irak, die de steun hebben van de Verenigde Staten.
Een andere criticus van Al-Maliki, de soennitische vice-president van Irak Tariq al-Hashemi, voerde onderwijl in Caro overleg met Arabische leiders, onder wie de Egyptische president Hosni Mubarak en de leider van de Arabische Liga Amr Moussa. Hij waarschuwde hen dat de toekomst van Irak niet in de handen van buitenstaanders moet worden gelegd, daarmee klaarblijkelijk doelend op Iran en de VS. Soennieten vrezen dat zij in Irak buiten spel worden gezet en dat Iran in toenemende mate vat krijgt op de Iraakse sjiieten.