Buitenland

Zelfmoordaanslag Irak: zeker 18 doden

BAGDAD - Een bijeenkomst van anti-al-Qaida-gezinde stamleiders in de Iraakse provincie Anbar is dinsdag doelwit geworden van een zelfmoordaanslag met een autobom. Bij de aanslag kwamen zeker achttien mensen om het leven en raakten dertien anderen gewond, aldus de politie en de directeur van het ziekenhuis van Fallujah.

Buitenlandredactie
6 June 2007 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

De leiders van de Al-Buissastam waren op de markt van Amiriyah nabij Fallujah bijeengekomen om een geschil uit te praten, toen de autobom in hun midden ontplofte. Toen de slachtoffers later op de dag begraven werden, sloegen op de begraafplaats vier mortiergranaten in, volgens de politie zonder nieuwe slachtoffers te maken.Zodra het licht werd kwamen gisteren berichten binnen over lichamen zonder hoofden en andere dodelijke slachtoffers die verspreid over Irak waren aangetroffen, de meesten ongetwijfeld als gevolg van de meedogenloze strijd tussen soennieten en sjiieten. De commandant van de Amerikaanse troepen in Irak, David Petraeus, gaf toe dat het sektarische geweld weer toeneemt. In een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS zei Petraeus dat de sektestrijd was afgenomen nadat de VS in februari extra troepen naar Irak hadden gestuurd om Bagdad en omgeving te zuiveren van moordenaars en opstandelingen. Hij gaf wel toe dat mei weer een opleving van het bloedvergieten te zien had gegeven. De Amerikaanse commandant zei dat de militaire bevelhebbers steeds hebben benadrukt dat het erger zal worden voordat de toestand vooruitgaat.

Woordvoerder Khalaf zei dinsdag dat het aantal burgerdoden in mei met 34 procent is gedaald ten opzichte van april, maar weigerde cijfers te noemen. Volgens gegevens die het persbureau AP verzamelt zijn er vorige maand echter minstens 2155 Iraakse burgers omgekomen, waarmee mei een van de drie maanden is waarin de meeste Iraakse slachtoffers vielen sinds AP in april 2005 begon met het bijhouden van het aantal burgerdoden. De Iraakse regering heeft al in geen maanden meer cijfers bekendgemaakt, uit angst dat die leiden tot een negatief oordeel over de veiligheidssituatie. Khalaf noemde de cijfers van AP overdreven.

Een deel van de slachtoffers valt bij zelfmoordaanslagen. De meeste daarvan zijn gericht tegen sjiieten en worden toegeschreven aan de soennitische extremisten van al-Qaida in Irak. Dinsdag blies een zelfmoordterrorist zijn auto op bij een controlepost van de politie in Ramadi, 115 kilometer ten westen van Bagdad. Zes politieagenten werden gedood en drie verwond.

Bij een wervingskantoor van de politie in het oosten van Bagdad schoten politieagenten gisteren een vrouw neer die op een groep politierekruten afliep. De vrouw gaf geen gehoor aan bevelen om stil te blijven staan en toen er op haar geschoten werd, ontploften explosieven die zij onder haar wijde kleding verborgen had, zei woordvoerder Abdul-Karim Khalaf van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken. Een politieman zei dat drie rekruten lichtgewond waren geraakt bij de explosie.

Als gevolg van het aanhoudende geweld in hun land zijn momenteel 4,2 van de 27,5 miljoen Irakezen van huis en haard verdreven. Deze schatting maakte de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gisteren bekend. Volgens de organisatie verblijven circa 2,2 miljoen Irakezen buiten hun land. Ze zitten vooral in Syrië en Jordanië. De overigen zijn ontheemd geraakt in eigen land. Ze hebben onderdak gevonden bij vooral familieleden of vrienden.

De Iraakse regering moet voortaan parlementaire toestemming vragen alvorens de VN te vragen het mandaat van de Amerikaanse troepen in Irak te verlengen. Dat is de strekking van een dinsdag in het Iraakse parlement aangenomen resolutie. Aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr waren de drijvende kracht achter het voorstel.

Het VN-mandaat van de buitenlandse troepen in Irak is de laatste keer op verzoek van premier Nouri al-Maliki met een jaar verlengd tot 31 december, dus de resolutie heeft geen directe gevolgen. Zij toont echter wel aan dat er groeiende ontevredenheid is over de door de VS gesteunde regering van de sjiiet Al-Maliki. Die heeft gezegd dat Iraakse militairen en politieagenten verantwoordelijk moeten worden voor de veiligheid in Irak, maar weigert vooralsnog de Amerikanen om een tijdschema voor terugtrekking te vragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer