Buitenland

„Burgeroorlog niet te vermijden”

HEBRON - De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft dinsdag, op de dag af veertig jaar na het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog, in een toespraak op televisie gewaarschuwd dat een burgeroorlog onder de Palestijnen ophanden is. Abbas noemde de onderlinge strijd van de Palestijnen erger dan het leven onder Israëlische bezetting.

Buitenlandredactie
6 June 2007 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:49

Strijders van Hamas en Fatah, de twee belangrijkste partijen in de Palestijnse gebieden, hebben gisteren urenlang gevochten dicht bij de grenspost Karni in het noordoosten van de Gazastrook. De gevechten zijn de ernstigste sinds het wankele staakt-het-vuren van 20 mei.Een medewerker van Abbas zei dat een groot aantal Hamasstrijders een belangrijke positie van de presidentiële garde aanviel dicht bij de grensovergang. Dit zou ten minste één gewonde bewaker tot gevolg hebben gehad.

In maart kwam weliswaar een politieke coalitie tussen de Palestijnse facties tot stand, maar vorige maand brak het geweld opnieuw in alle hevigheid uit. Abbas zei dat hij honderden uren aan de onderhandelingstafel heeft doorgebracht om het bloedvergieten te stoppen, maar dat hij daarmee niet heeft kunnen voorkomen dat de Palestijnen zich op de drempel van een burgeroorlog bevinden.

Israëlische militairen schoten vanochtend in Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, een Palestijn dood tijdens een actie tegen militanten. Dat hebben Palestijnse veiligheidsfunctionarissen gezegd. Volgens de zegslieden schoten de militairen de man dood toen hij nog voor het ochtendgloren de deur voor hen opendeed. Zijn vrouw en drie andere mannen raakten gewond.

De Israëlische premier Ehud Olmert zal morgen naar Jericho reizen voor een onderhoud met president Abbas. Dat hebben Israëlische en Palestijnse media bericht. Het zal de eerste keer zijn dat beiden elkaar treffen op het Palestijnse grondgebied. Abbas maakte gisteren duidelijk dat hij graag nieuwe vredesbesprekingen wil met Israël. Dat land vindt evenwel dat de huidige Palestijnse machthebber, de radicale Hamas, eerst het geweld moet afzweren en de staat Israël moet erkennen voordat er van enig vredesoverleg sprake kan zijn.

Honderden Palestijnen en Israëlische vredesactivisten zijn gisteren de straat opgegaan om te protesteren tegen de bezetting van Palestijns gebied door Israël. De acties hielden verband met de herdenking van de uitbraak van de Zesdaagse Oorlog veertig jaar geleden.

In de oorlog die op 5 juni 1967 begon, brachten de Israëlische strijdkrachten de legers van Egypte, Jordanië en Syrië een nederlaag toe. Naast een aantal Palestijnse gebieden nam Israël de Golanhoogvlakte van Syrië af en bezette het het Sinaïschiereiland van Egypte. Israël sloot in 1979 een vredesverdrag met Egypte en gaf toen de Sinaï terug. In 1994 sloot de Joodse staat vrede met Jordanië.

Israël trok zich in 2005 terug uit de Gazastrook. Israëlische militairen vallen het gebied nog echter geregeld binnen. Verder controleren ze de grenzen van de Gazastrook.

Palestijnse groepen betoogden gisteren in de steden Ramallah en Nablus op de Westelijke Jordaanoever tegen de bezetting van Palestijns grondgebied. In Oost-Jeruzalem gingen ongeveer 250 Israëlische vredesactivisten de straat op om tegen de bezetting te ageren. In Hebron hield de Israëlische vredesbeweging Peace Now een manifestatie.

De door Israël gevangen gehouden Palestijnse voorman Marwan Barghouthi riep op tot een brede door het hele Palestijnse volk gedragen campagne tegen de Israëlische bezetting. Hij ageerde in zijn boodschap ook tegen de hoge afscheidingen die de Joodse staat op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt, tegen de talrijke wegversperringen en de „verjoodsing” van Arabisch Oost-Jeruzalem via tal van Israëlische maatregelen zoals bouwvergunningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer