Buitenland

De vergeten slachtoffers van 11 september

Ze vormen een vergeten groep slachtoffers van de aanslagen op het World Trade Center in New York: de mensen die uit de torens naar beneden sprongen. Uit onderzoek blijkt nu dat niet enkele tientallen, maar mogelijk minstens 200 mensen op die manier hun dood tegemoetgingen op de ochtend van 11 september 2001.

ANP
4 September 2002 09:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:47
NEW YORK - Een archieffoto van Ground Zero -de plaats waar voorheen de twee torens van het World Trade Center stonden- vijftien dagen na de aanslag van 11 september. De stofwolk is verdwenen, maar de puinhopen smeulen nog. - Foto EPA
NEW YORK - Een archieffoto van Ground Zero -de plaats waar voorheen de twee torens van het World Trade Center stonden- vijftien dagen na de aanslag van 11 september. De stofwolk is verdwenen, maar de puinhopen smeulen nog. - Foto EPA

De meesten sprongen uit de noordelijke toren van het WTC, aldus ”USA Today” gisteren. De krant heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze slachtoffers van de terreuraanslagen. Deze toren werd het eerst getroffen en bleef het langst staan. Hooguit een man of tien zou uit de zuidelijke kantoorreus zijn gesprongen.

Eerder was er sprake van mogelijk vijftig mensen die uit de beide torens sprongen. Fotografen maakten de meest dramatische foto’s vanaf de goed bereikbare noordelijke en oostelijke zijde van de ”north tower”. Maar volgens getuigen was er ook een constante stroom van springers van de west- en zuidzijde. Alleen al aan de zuidzijde meldden brandweerlieden dertig tot veertig lichamen op het 22 verdiepingen tellende Marriot-hotel direct naast de noordelijke toren.

Vlucht 11 van American Airlines boorde zich om 8.46 uur plaatselijke tijd in de noordelijke toren. Het gebouw bleef nog 102 minuten staan voordat het instortte. Tijdens die ruim anderhalf uur sprongen voortdurend mensen uit de toren. Zij werden vermoedelijk tot deze noodlottige stap gebracht door de enorme hitte en rookontwikkeling. Mensen sprongen alleen, met z’n tweeën of in groepjes van een hoogte van tussen de 335 en 400 meter.

Het gekaapte vliegtuig trof de 94e tot de 98e verdieping. Hitte en rook drongen via het liftensysteem en de trappenhuizen in het midden van het gebouw naar boven. Ademhalen werd vermoedelijk direct zeer moeilijk. Dit dreef de mensen naar de ramen toe. Sommigen zagen vermoedelijk niets meer en vielen zonder opzet uit het gebouw.

Het vuur was hier ook intenser dan in de zuidelijke toren, omdat het zich concentreerde in de bovengelegen vijftien verdiepingen. Verder waren er meer mensen in de noordelijke toren van het WTC. Daarnaast werd de zuidelijke toren 16,5 minuten later getroffen en waren al 1400 van de aanwezigen geëvacueerd toen het toestel van United Airlines uiteindelijk insloeg.

De medische autoriteiten hebben niet kunnen vaststellen wie er gesprongen heeft of wie omkwam toen de gebouwen in elkaar stortten. USA Today komt aan de hand van videobeelden, foto’s en interviews met getuigen tot het aantal van minstens 200. De noodhulpdiensten noemen dit cijfer realistisch.

Meer over
9/11

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer