Hoogervorst adviseert Hongaarse gezondheidszorg
BOEDAPEST (ANP) – De Hongaarse regering huurt oud–VVD–minister van Volksgezondheid Hoogervorst in om te adviseren bij de meest ingrijpende hervormingen in de Hongaarse gezondheidszorg sinds de val van het communisme.
Hoogervorst krijgt daarvoor 30.000 euro per maand „uit de staatspot", inclusief reis– en verblijfkosten, meldt het secretariaat van het aan het kabinet verbonden Nationale Hervormingen Comité (“Allamreform Bizottsàg Titkàrsàga”).Voorlopig is hij voor een maand ingehuurd door het socialistisch–liberale kabinet, dat kampt met het grootste begrotingstekort binnen de Europese Unie. Hoogervorst was in december te gast bij zijn liberale Hongaarse collega, die inmiddels ook afgetreden is.
Volgens hem wil Hongarije de hoofdlijnen overnemen van het door hem gepropageerde „multiverzekeringsmodel" en andere elementen van het Nederlandse zorgstelsel.
In alle communistische landen zoals Hongarije was er een staatsmodelsysteem met één nationale verzekeraar. Dat kwam de kwaliteit van de gezondheidszorg niet ten goede. „Voor het eerst zullen Hongaren de keuze krijgen uit verschillende verzekeraars", zei Hoogervorst maandag in een interview met het ANP.
De kleinste coalitiepartij, de Alliantie van Vrije Democraten, wil zijn voorstellen snel invoeren, maar de Socialistische Partij, de grootste regeringspartner, is sceptisch. Daarom komt er een compromis. „Verzekeraars gaan niet direct premies heffen zoals in Nederland, maar die worden betaald met belastinggelden uit een staatspot".
Met de hulp van Hoogervorst is de Hongaarse regering ook begonnen met het invoeren van „bezoekgeld" aan dokters en specialisten. De liberaal verbaast zich over de ophef en demonstraties over de maatregelen. „Vroeger moesten Hongaren onder de tafel al geld betalen aan artsen voor behandelingen".
Daarnaast adviseert hij bij het sluiten van ziekenhuizen. „Op een bevolking van 10 miljoen mensen zijn er nu ongeveer tweehonderd ziekenhuizen, waarvan zo’n veertig in Boedapest, en dat zijn er te veel. In Nederland hebben wij er 120".
Volgens de oppositie treffen de hervormingen armen en leiden ze tot een slechtere zorg. Onlangs zou een oudere patiënt zijn overleden doordat hij onder de nieuwe maatregelen werd teruggestuurd naar een ander ziekenhuis. Ook kregen medici lichte straffen nadat zij een hersenoperatie hadden uitgevoerd op de verkeerde patiënt, die inmiddels is overleden. Hoogervorst noemt dit „incidenten". Ook andere Oost–Europese landen kijken naar Hongarije. „Ik ben al in buurland Slowakije geweest, waar ze soortgelijke hervormingen willen invoeren".