Bestuur strafhof voor het eerst bijeen
Het bestuur van het onlangs in werking getreden Internationaal Strafhof is dinsdag in New York begonnen aan zijn eerste zitting, die ten doel heeft de voorwaarden te scheppen voor de activiteiten van het hof.
Op de eerste zittingsdag -er wordt nog bijna een week vergaderd- zijn een voorzitter en twee vice-voorzitters gekozen. Opvallend afwezig was de Amerikaanse afgevaardigde.
De vergadering koos de ambassadeur van Jordanië bij de Verenigde Naties, prins Zeid Al-Hussein, tot voorzitter. Plaatsvervangend ambassadeur Allieu Kanu van Sierra Leone en ambassadeur Felipe Paolillo van Uruguay werden de vice-voorzitters.
Tientallen afgevaardigden van landen die het verdrag nog niet hebben geratificeerd maar wel van plan zijn dat te doen, woonden de vergadering als waarnemer bij.
De stoel van de Amerikaanse afgevaardigde bleef leeg. De regering van president George Bush is tegen het strafhof omdat zij vreest dat tegenstanders van de VS om politieke redenen aangifte zullen doen tegen Amerikaanse militairen. Ook staat het de VS niet aan dat het hof Amerikanen kan vervolgen zonder dat de VS het erkennen. De regering-Bush trok zich in mei terug uit het verdrag, dat door de regering-Clinton in Rome was ondertekend.
In juli verleende de VN-Veiligheidsraad Amerikaanse leden van internationale vredesmissies voor de duur van een jaar vrijstelling van vervolging door het strafhof, nadat de Verenigde Staten hadden gedreigd de verlenging van VN-vredesmissies met een veto te blokkeren. Sindsdien probeert Washington andere landen ertoe te bewegen bilaterale verdragen te sluiten om Amerikanen van vervolging te vrijwaren.
Prins Zeid benadrukte in zijn toespraak dat het niet gaat om het aantal landen dat het strafhof steunt, maar om „de rechtvaardigheid van het doel en de inherente morele logica” van het hof. Het Internationaal Strafhof is in Den Haag gevestigd en krijgt de bevoegdheid verdachten te berechten wegens oorlogsmisdaden, volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid.
Het bestuur, de ”assembly of states parties”, vergadert tot en met volgende week dinsdag over onder meer de procedure voor de benoeming van rechters en de begroting voor het eerste jaar. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van alle 76 landen die het verdrag van Rome, dat aan het strafhof ten grondslag ligt, hebben geratificeerd.