Israël blijft voorlopig extremisten in Gaza aanvallen
JERUZALEM (AP) – Israël blijft voorlopig doorgaan met zijn aanvallen op Palestijnen die vanuit de Gazastrook raketaanvallen plegen op Israël. En Israël zal niet met radicale Palestijnse groepen onderhandelen over een staakt-het-vuren. Het Israëlische veiligheidskabinet heeft dat woensdag besloten, zei het bureau van premier Ehud Olmert.
De twee weken geleden gestarte militaire campagne heeft resultaat gehad, zei Olmerts bureau. Volgens het leger werden half mei, toen de raketaanvallen op zijn hevigst waren, gemiddeld 38 raketten per dag afgevuurd, vergeleken met twee op dinsdag. Van de 270 raketten die er volgens het leger sinds half mei op Israël zijn afgevuurd zijn de meeste gelanceerd door Hamas. Het zijn zelfgemaakte raketten, maar ze hebben wel twee Israëlische burgers gedood en duizenden inwoners van Sderot, de meest getroffen grensplaats, op de vlucht gejaagd. Bij de Israëlische tegenaanvallen, vooral luchtaanvallen, zijn meer dan vijftig Palestijnen, onder wie veel militanten, omgekomen. Woensdagmorgen nog werden twee leden van een raketeenheid van Hamas in het noorden van de Gazastrook door Israël gedood.Hamas-leider Khaled Mashaal liet vanuit zijn standplaats Damascus weten dat de aanvallen op Israël ondanks de Israëlische militaire operaties zullen doorgaan. ‘Onder bezetting vragen de mensen zich niet af of hun middelen effectief zijn in het beschadigen van de vijand’, zei Mashaal in een interview met de Britse krant The Guardian dat woensdag werd gepubliceerd. ‘De Palestijnen hebben slechts beperkte middelen, dus verdedigen zij zich zo goed als zij kunnen.’
Naast de luchtaanvallen heeft Israël ook enkele grondoperaties uitgevoerd in de Gazastrook en tientallen Hamas–leden gearresteerd op de Westoever. De Palestijnse president Mahmoud Abbas, die volgende week een ontmoeting heeft met Olmert, heeft voorgesteld dat de radicale groepen hun raketaanvallen een maand lang opschorten om onderhandelingen mogelijk te maken over een breder bestand, dat ook de Westoever omvat. Hij heeft de militante groepen opgeroepen de eerste stap te zetten, omdat volgens hem anders de Palestijnse regering van nationale eenheid zal instorten. Maar de groepen zeggen dat een staakt–het–vuren uitgesloten is zolang Israël blijft aanvallen. En Israël weigert tot nu toe de Westoever in het bestand op te nemen.
Abbas en Olmert hebben de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice beloofd elke twee weken een bespreking te houden. Na de eerste ontmoeting op 15 april is het er echter niet meer van gekomen.
Rice wees dinsdag in Berlijn de suggestie van de hand dat zij beter kan proberen een staakt–het–vuren tussen Israël en de Palestijnen te bewerkstelligen dan met de partijen ideeën uit te wisselen over een definitief vredesakkoord. ‘Ik zie het niet als mijn rol om te onderhandelen over een staakt–het–vuren tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit’, zei zij. ‘Er moet een eind aan het geweld komen omdat er een eind aan het geweld moet komen. De Palestijnen volgen zelf deze koers en sommige van de Arabische landen hebben hen daarin gesteund.’