China en Rusland achter Kyoto-verdrag
Rusland en China hebben zich achter het verdrag van Kyoto geschaard. De Russische president Poetin bevestigde dinsdag dat Rusland van plan is te tekenen.
Eerder dinsdag zei de Russische premier Kasjanov de officiële ratificatie „misschien” nog voor het eind van het jaar te verwachten. Volgens Poetin is er nog sprake van enkele „technische problemen”. „We zijn positief over dit proces en de doelen van het Kyoto-verdrag. We zijn van plan te ratificeren”, zei Poetin.
Pas als Rusland ook meedoet, kan het milieuverdrag in werking treden. Het protocol verplicht China, als ontwikkelingsland, formeel tot niets, maar het land wil zich vrijwillig verplichten om de lucht schoner te maken.
Het verdrag verplicht westerse landen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, om zo het milieu te sparen. De Chinese ratificatie was twee weken geleden al aangekondigd en is nu dus officieel bekendgemaakt op de VN-top in Zuid-Afrika over duurzame ontwikkeling.
De stap van het economisch snel groeiende China is wel opvallend. Het enorme land geldt als bijzonder vervuilend, maar Peking vond steeds dat eerst de rijke industrielanden hun uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen.
Het verdrag heeft alleen effect als minstens 55 landen tekenen die in 1990 samen voor minstens 55 procent van de broeikasgassen zorgden. De handtekening van Rusland is daarom van groot belang om het verdrag in werking te laten treden. De Russische stap kreeg overigens felicitaties van de Duits president Rau. „We zijn gelukkig”, reageerde Rau.
In Canada stemt het parlement nog voor het einde van dit jaar of het ’Kyoto’ gaat tekenen. Veel westerse leiders, onder wie voorzitter Prodi van de Europese Commissie en de Duitse bondskanselier Schröder, hadden daartoe maandag al opgeroepen. Het parlement van Estland heeft dinsdag ook het protocol geratificeerd, zo meldde het Estlandse persbureau ETA.
Rusland en Canada waren de laatste geïndustrialiseerde landen die nog niet hadden geratificeerd. De VS en Australië weigeren. Amerika wil niet, onder meer omdat grote landen als China buiten schot zouden blijven. Dat argument kan nu wellicht niet meer opgaan.