Buitenland

Tot 40 jaar cel voor moord op Djindjic

BELGRADO - Een speciale rechtbank in Servië heeft woensdag twaalf verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de acht en de veertig jaar, voor de vier jaar geleden gepleegde moord op premier Zoran Djindjic.

Buitenlandredactie
24 May 2007 08:29Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

Volgens de aanklacht moest de moord verdere hervormingen voorkomen, de bondgenoten van Slobodan Milosevic weer aan de macht helpen en voorkomen dat er nog verdachten zouden worden uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal. Djindjic, de eerste democratisch gekozen premier van Servië sinds de Tweede Wereldoorlog, werd in maart 2003 voor het regeringsgebouw in Belgrado doodgeschoten.De rechtbank achtte het bewezen dat Milorad Ulemek, de leider van de paramilitaire Rode Baretten, het brein achter de moord was en dat zijn plaatsvervanger Zvezdan Jovanovic de trekker overhaalde. Beiden werden tot veertig jaar veroordeeld. De Rode Baretten werden in de jaren ’90 tijdens de oorlogen in Bosnië en Kroatië in het leven geroepen door Milosevic, die toen president van Servië was.

Ulemek, die eerder in het Franse vreemdelingenlegioen zat, zit al een gevangenisstraf van veertig jaar uit voor zijn betrokkenheid bij de in 2000 gepleegde moord op de Servische oud-president Ivan Stambolic. Daarbij is hij tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een aanslag die in 1999 werd gepleegd op toenmalig oppositieleider Vuk Draskovic.

De rechtszaak tegen de twaalf verdachten begon al in december 2003, maar heeft veel oponthoud ondervonden, onder andere door de moord op twee getuigen à charge. Vijf verdachten zijn voortvluchtig en werden bij verstek veroordeeld.

De zware straffen waren voor de beklaagden noch voor de nabestaanden en naasten van Djindjic een verrassing na een proces van 3,5 jaar. Maar velen hebben zich er over verbaasd dat zo weinig naar boven is gekomen over de motieven voor de moord en wie daar precies op aanstuurden.

De huidige leider van Djindjics Democratische Partij, de Servische president Boris Tadic, was in de rechtzaal bij de uitspraak. Circa honderd demonstranten stonden buiten het gerechtsgebouw en eisten dat „de waarheid over de moord op Djindjic eindelijk boven tafel komt.”

Ex-leden van Ulemeks eenheid waren ook naar de rechtszaal gekomen. Ze mochten alleen naar binnen wanneer ze het symbool van hun eenheid, een rode roos, bedekten met bijvoorbeeld hun kraag. Ze hebben de roos als tatoeage in de nek.

Djindjic nam de macht over na de val van de socialistische en nationalistische leider Slobodan Milosevic in 2000. Djindjic leverde hem zonder tussenkomst van de Joegoslavische rechter uit aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, waar Milosevic vorig jaar overleed.

De aanklagers hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan om voor alle veroordeelden de maximumstraf van veertig jaar in de wacht te slepen. Advocaten van veroordeelden zeiden dat zij in hoger beroep gaan om de veroordelingen ongedaan te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer