Buitenland

EU gaat door met Galileo–satellieten

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie zal hoe dan ook doorgaan met het satellietenproject Galileo. Dat hebben de 27 lidstaten dinsdag in Brussel besloten.

22 May 2007 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

Eerder deze maand haakte een consortium van bedrijven af voor de financiering van het in de ruimte brengen van dertig Europese satellieten die bedoeld zijn voor navigatie en ter vervanging van het Amerikaanse gps–systeem. De Europese Commissie riep toen de EU–landen op het project met eigen geld door te zetten.De ministers van Economische Zaken en Industrie stemden daar dinsdag „in principe" mee in, aldus het Duitse voorzitterschap van de EU. De ministers van Verkeer beslissen in juni wie wat gaat betalen in het scenario zonder de bedrijven.

De totale kosten voor Galileo kunnen oplopen tot bijna 4 miljard euro de komende jaren. De EU heeft al 1,2 miljard gestoken in het project.

Nederland was tot nog toe sceptisch over de voortgang van het project nadat de bedrijven er uit waren gestapt. Minister Eurlings (Verkeer) zei dat de EU te snel gaat door te zeggen dat de lidstaten maar moeten betalen. Hij wilde nog een nieuwe poging om ondernemers mee te laten betalen.

Eurlings hield ook de mogelijkheid open om Galileo helemaal stil te leggen. Minister van Financiën Bos zei „argwanend te staan tegenover alles wat extra EU–geld kost".

De dertig satellieten zijn bedoeld voor allerlei navigatiesystemen, als alternatief voor het Amerikaanse gps. Nederland had interesse om het Galileoproject te gebruiken voor het rekeningrijden. Maar het kan ook gebruikt worden voor navigatie in auto’s, schepen, vrachtwagens, bij reddingsoperaties op zee en bij het zoeken naar illegale immigranten.

Van de dertig geplande satellieten is er inmiddels eentje al gelanceerd, na testen bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. Het is altijd de bedoeling geweest het Galileo–project eind 2012 operatief te hebben.

De EU–landen spraken dinsdag ook af om samen met Noorwegen en Zwitserland een gemeenschappelijk ruimtevaartbeleid te gaan voeren. Nu is er EU–beleid, beleid van de lidstaten en beleid van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Dat wordt nu onder de paraplu gebracht van een gemeenschappelijk Europees ruimtevaartbeleid.

„We moeten samenwerken in plaats van tegen elkaar. Dit is het beginpunt", zei minister Van der Hoeven (Economische Zaken) dinsdag als huidige voorzitter van de ESA–ministersconferentie. Wat het nieuwe beleid de komende tijd concreet gaat opleveren, konden de ministers dinsdag nog niet zeggen. Resultaten zijn over tien jaar zichtbaar, aldus ESA–directeur Jean–Jacques Dordain.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer