Buitenland

Iran zoekt Arabische steun voor nucleair programma

ZUID-SHUNEH - Iran heeft zondag op de slotdag van het driedaagse Wereld Economisch Forum in het Jordaanse Zuid-Shuneh Arabische steun verzocht voor zijn omstreden nucleaire programma.

Buitenlandredactie
21 May 2007 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:47

Mohammed Larijani, een voormalig onderminister van Buitenlandse Zaken en een broer van de belangrijkste Iraanse nucleaire onderhandelaar, zei dat Arabische landen de nucleaire ontwikkeling van Iran behoren te waarderen, omdat ook zij in de toekomst te maken kunnen krijgen met energieproblemen.De reactie van Arabische leiders was evenwel over het algemeen koel. Veel Arabische leiders zijn beducht voor de groeiende invloed van Iran in de regio en de wereld. Het niet-Arabische Iran bevond zich ook in Jordanië in een geïsoleerde positie.

„Iran zal een partner, een broederlijke partner, zijn en zijn capaciteiten delen met de volkeren van de regio”, zei Larijani. Hij waarschuwde ervoor dat het Westen afwijzend zal reageren als Arabische landen om nucleaire hulp zullen verzoeken.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdul-Ilah al-Khatib, wiens land optrad als gastheer van de conferentie, verweet Iran inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Arabische landen, een kennelijke verwijzing naar Irans groeiende invloed in Irak.

Ook de Iraakse vice-president Tariq al-Hashemi, een soennitische Arabier, was kritisch over de rol van Teheran. „Wij zeggen: Stop uw inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden, stop met het vereffenen van oude rekeningen op ons grondgebied, stop ermee deel uit te maken van geheime plannen om Irak te destabiliseren”, aldus Al-Hashemi.

Iran botste ook met Arabische deelnemers over Arabische plannen voor een oplossing van de Palestijns-Israëlische crisis. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, die de Iraanse delegatie leidde, toonde zich zaterdag hierover ronduit sceptisch.

Arabische vertegenwoordigers lobbyden voor hun recente initiatief, dat uitgaat van volledige erkenning van Israël in ruil voor de gebieden die Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezette. De Verenigde Staten en Israël hebben gezegd dat het plan een basis kan vormen voor een nieuwe vredesronde. Israël heeft daarbij wel onmiddellijk aangetekend dat het zijn reserves heeft ten aanzien van verscheidene elementen, waaronder de voorgestelde oplossing voor het Palestijnse vluchtelingenprobleem. De Israëlische vice-premier Shimon Peres kondigde zondag daarom een tegenvoorstel aan.

Twee Amerikaanse Republikeinse senatoren op de conferentie, Orrin Hatch en Gordon Smith, zeiden bewijzen te hebben gezien dat Iran wapens en instructeurs naar Irak stuurt voor het plegen van terreuraanslagen. Smith zei in Irak in beslag genomen Iraanse wapens en gearresteerde Iraniërs te hebben gezien. Washington zei eerder dat Iran leden van de Republikeinse Garde naar Irak stuurt voor aanslagen en opleidingsdoeleinden.

Larijani ontkende en wees erop dat er in Irak voldoende wapens zijn. Hij noemde de beweringen van beide senatoren een onderdeel van de Amerikaanse campagne om Iran in diskrediet te brengen.

Iran en de Europese Unie zullen waarschijnlijk nog deze maand overleg voeren over het omstreden nucleaire programma van Teheran. De besprekingen vinden plaats in Spanje, zo deelde Mottaki, zaterdag mee aan het Iraanse persbureau ILNA.

Volgens Mottaki vinden de gesprekken plaats ergens tussen 22 en 31 mei. In april sprak de EU-buitenlandcoördinator Javier Solana in Turkije met Ali Larijani, de belangrijkste Iraanse onderhandelaar in de kwestie. Zij spraken toen af elkaar weer te treffen, maar noemden toen geen datum en geen plaats.

De VN-Veiligheidsraad heeft sancties tegen Iran afgekondigd omdat het land doorgaat met het verrijken van uranium. Verrijkt uranium wordt gebruikt in kerncentrales, maar kan ook als basis dienen voor een atoombom. Iran heeft laten weten zich niets van de sancties aan te trekken en toch door te gaan met uraniumverrijking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer