Radboud start met teleconsult Duitsers
NIJMEGEN (ANP) - Artsen van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMC) in Nijmegen beginnen maandag met het digitaal bespreken van borstkankerpatiënten van collega’s over de grens in Duitsland.
Het UMC noemt de digitale teleconsultatie een mijlpaal in de grensoverschrijdende patiëntenzorg. Het UMC levert al ruim een jaar zorg aan Duitse borstkankerpatiënten. Deze vrouwen zijn onder behandeling in ziekenhuizen in Kleef, Goch, Moers of Duisburg-Rheinhausen. In hun eigen land zouden ze zo’n 100 kilometer moeten reizen om specialistische zorg te krijgen, terwijl het Nederlandse UMC veel dichterbij is. De Nijmeegse afdeling radiotherapie, onderdeel van het BrustkrebsZentrum, is door de Duitse inspectie voor de gezondheidszorg zeer positief beoordeeld, aldus het UMC.Tot nu toe reisden Duitse en Nederlandse specialisten steeds heen en weer voor patiëntbesprekingen. Dat kostte erg veel tijd. Nu nemen artsen van het Radboudziekenhuis op afstand deel aan de bespreking in een van de Duitse ziekenhuizen. Nederlandse artsen hebben ervoor gezorgd dat hun spreek- en schrijfvaardigheid in de Duitse taal ruim voldoende is, zegt een woordvoerster van het UMC.
Via het speciaal voor artsenbesprekingen beveiligde netwerk kunnen röntgenfoto’s, CT-scans, mammogrammen en behandelplannen worden uitgewisseld. Patiënten van het BrustkrebsZentrum krijgen binnen een dag te horen wat er aan de hand is.