Defensie onderzoekt bezuiniging op F-16’s
DEN HAAG - Het ministerie van Defensie bereidt bezuinigingen voor op materieel om geld vrij te maken voor nieuw personeel en betere arbeidsvoorwaarden.
Uit het verslag van een informele bijeenkomst van topambtenaren blijkt dat er mogelijk een heel squadron F-16’s moet verdwijnen. Dat zou 300 miljoen euro opleveren. Daarnaast zou een nog onbekend aantal tanks en pantserhouwitsers van de tankbataljons in Havelte en Oirschot moeten worden afgestoten. De aanschaf van een aantal tomahawkkruisraketten volgend jaar is onzeker geworden.Minister Van Middelkoop van Defensie heeft nog geen besluit genomen over de bezuinigingen, zei zijn woordvoerder zondag. De bewindsman zal later deze week de knoop doorhakken.
Volgens de woordvoerder is over de hele linie bezien geen sprake van bezuinigingen bij defensie. Het departement heeft er in het regeerakkoord juist een paar honderd miljoen euro bijgekregen. Van Middelkoop is alleen bezig met een „herschikking” van zijn begroting. Om welk totaalbedrag het daarbij gaat, is nog onduidelijk.
Duidelijk is wel dat de missie in Afghanistan veel duurder uitvalt dan voorzien. Tijdens de uitzending is bovendien gebleken dat de krijgsmacht behoefte heeft aan extra chinooktransporthelikopters. Met de aanschaf daarvan zou een bedrag van 370 miljoen euro zijn gemoeid.
Het wetenschappelijk bureau van het CDA pleit in een maandagmiddag gepresenteerde publicatie voor extra helikopters. De partij spreekt zich in het rapport ”Zo ver de wereld strekt” onomwonden uit voor de JSF als opvolger van de F-16. „De discussie moet niet gaan over de vraag óf de JSF moet worden aangeschaft, maar in welke aantallen.”
In de publicatie, die is geschreven door een commissie onder leiding van oud-CDA-Kamerlid Hillen, pleit het wetenschappelijk bureau voor een „serieus maatschappelijk en parlementair debat over de invoering van een maatschappelijke dienstplicht” voor jongeren gedurende een jaar, bijvoorbeeld bij het leger.
Het CDA vindt dat er structureel meer geld nodig is voor defensie, oplopend tot 2 procent van het bruto nationaal product.
VVD-Kamerlid Boekesteijn wil Van Middelkoop dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer aan de tand voelen over zijn bezuinigingsvoornemens. De liberaal vindt het „een kwalijke zaak dat onder het mom van een herschikking de operationele gevechtskracht van de krijgsmacht wordt verminderd.”
Volgens hem komt er van het extra geld dat defensie in het regeerakkoord is toegezegd niets terecht, omdat de Nederlandse missie in Uruzgan veel duurder uitvalt dan voorzien. Hij spreekt van een sigaar uit eigen doos.