Binnenland

Aantal kennismigranten in Nederland verdubbeld

DEN HAAG (ANP) – Het aantal buitenlanders dat via een speciale regeling voor hoogopgeleide migranten naar Nederland komt, is vorig jaar ruimschoots verdubbeld tot 3592. In de eerste vier maanden van dit jaar hebben 1582 migranten met succes een beroep gedaan op de regeling. Dat is bijna net zo veel als in heel 2005, het eerste volledige jaar waarin de afspraken voor kennismigranten golden.

10 May 2007 17:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:45

Staatssecretaris Albayrak (Justitie) is donderdag begonnen aan een reeks werkbezoeken waarin zij spreekt over kennismigratie en verdere modernisering van het migratiebeleid. Het eerste bezoek vond plaats bij Het Nationale Ballet in Amsterdam, dat veel dansers uit het buitenland haalt. Later volgen nog bezoeken aan onder meer bankverzekeraar ING en de Technische Universiteit in Delft.Het Nationale Ballet is een van de 2600 organisaties in Nederland die met de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND) afspraken hebben gemaakt, zodat ze een beroep kunnen doen op de kennismigrantenregeling. Inmiddels heeft Het Nationale Ballet drie keer gebruik gemaakt de regeling. Het grote voordeel is dat ze op die manier talentvolle dansers uit het buitenland snel een contract kunnen bieden. Dat is nodig om te kunnen concurreren met andere balletgroepen, die ook internationaal jacht maken op toptalent.

Albayrak herkende dat beeld: „De concurrentie om ons heen is groot. Niet alleen als het gaat om cultureel talent, maar ook in de zakelijke markt. Mijn ambitie is om het migratiebeleid te moderniseren, zodat hoogwaardig talent het makkelijker krijgt. We moeten daarbij veel meer kijken naar het belang van Nederland".

De regeling voor kennismigranten is in het najaar van 2004 ingevoerd en geldt voor hoogopgeleid personeel met een goed salaris. Onder het vorige kabinet is al besloten om meer van dit soort maatregelen te nemen ten einde Nederland aantrekkelijk te maken voor waardevolle werknemers uit het buitenland. Albayrak zal daar concrete invulling aan geven.

De Amsterdamse wethouder Gehrels (Kunst en Cultuur) toonde zich donderdag een voorstander van dit soort maatregelen. Zij noemde die van belang voor de cultuur en economie van een internationale stad als Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer